
Filmskapande
Vi stödjer filmskapare genom att erbjuda nätverk, utbildning, coachning, ekonomiska stöd och är en samtalspartner på vägen från idé till färdig film.
Vårt uppdrag
Filmstöd
Sök filmstöd
Genom Kulturutveckling Region Västmanland finns möjligheten att söka två olika filmstöd: Filmstöd och Talent to Watch – Västmanland.
Filmstöd är ett stöd för utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm. Filmstöd går att söka tre gånger om året med deadline 15 februari, 15 maj och 15 september.
Talent to watch - Västmanland är ett riktat stöd för nya röster och vänder sig till filmskapare som ännu inte är etablerade. Talent to Watch - Västmanland går att söka löpande.
Film Västmanland - ett resurscentrum och mötesplats
Genom Film Västmanland kan du söka teknikstöd, redigeringsplats och handledning.
Beviljade stöd 2022
Den regionala filmverksamheten utlyser filmstöd till film tre gånger om året. Stödet kan gå till utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm med tydlig koppling till Västmanland. Se årets mottagare nedan.
Film: Platser som var anime för mig
Upphovsperson: Anders Häger Jönson
Stöd: 15 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Anders Häger Jönson är född och uppvuxen i Västerås, men har levt sitt vuxna liv i Stockholm. I tonåren började han göra egna filmer med sin Hi8-kamera. Han var i många år med och drev det Stockholmsbaserade mediabolaget La Vida Locash som producerade TV-format åt alla svenska kanaler (bland annat Kristallen-nominerade Kakan & Julia för SVT). Han har under de senaste åren producerat ett stort antal videoverk i form av kortfilmer och musikvideor.
Projektets uppkomst
”Mitt intresse för animé och manga, som väcktes med Sailor Moon i tidiga tonåren, har varit en ledstjärna i mitt liv. Det har påverkat avgörande händelseförlopp och format min inställning till livet. Nu när jag närmar mig medelåldern kände jag att det var dags att gå tillbaka till tonåren. På ett sätt gräver jag mig skamlöst djupt ner i min egen navel. Men jag vet att det finns en allmängiltighet i berättelsen: En sista kärlekshistoria i blödande videofärger - innan världen digitaliserades.”
Filmens handling
"Filmen är en självbiografisk essäfilm med tema minne, populärkultur och geografi. Den blandar dokumentärt material, som Hi8-material från min egen tonårstid, med dramatiserade scener där skådespelare gestaltar viktiga skapare och rollfigurer från animé‐historien. Bildspråket använder sig till stor del av visuell verfremdungseffekt där färgglad fiktion möter vardaglig realism. En stor del har filmats i Västerås, speciellt på mina uppväxtområden Skallberget och Gideonsberg."
Hur stödet kommer användas i projektet
”Filmen är helt självfinansierad och all postproduktion sköts av mig själv. Stödet är mycket välkommet för att delvis kunna lägga ut mer avancerade tekniska poster, såsom ljudmix och grading, externt.”
Film: Roj
Upphovsperson: Shataw Anayati
Stöd: 10 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Shataw Anayati är manusförfattaren och regissören för Roj. Hon kommer i grunden från en skådespelarbakgrund, och har studerat skådespelare samt scenkonst i Kanada. De senaste åren har hon även fokuserat på filmskapande i form av manus och regi. Shataw är uppvuxen i Västerås
Projektets uppkomst
”Hela mitt liv har jag varit omgiven av individer som bär på berättelser som är värda att visas på den vita duken. Berättelser om gerillasoldater, bortgifta flickor, förföljda grupper, rebeller, och överlevare... Alla med en gemensam nämnare; modet att ta risken att fly till ett annat land. Dessa människor finns runt om oss alla. Ändå hör vi sällan deras historia. 2003 packade min familj och jag ihop våra saker och flydde till Sverige. Roj är en film om överlevnad som alltid levt i mitt huvud.”
Filmens handling
Roj är en film om en grupp ensamkommande barn som tvingas fly till Europa efter Gasattacken i Halabja. Utan internationella rättigheter tvingas dessa flyktingar helt förlita sig på sig själva för att överleva fastän de fortfarande är barn. Genom små ögonblick möter vi en ny vardag där livet som flykting står i centrum, en vardag där barn tvingas växa upp i de mest absurda, men verkliga omständigheterna.
Hur stödet kommer användas i projektet
Stödet kommer gå till främst kostym, rekvisita, kamerautrustning,
Film: En ensam människa
Upphovsperson: Hanna Luna Grkovic
Stöd: 10 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
En kortfilm skriven och regisserad av Hanna Luna Grkovic från Sala, producerad av Tuva Danhard, filmad av Mikael Rosén och klippt av Matilda Friman. Vi är ett gäng som brinner för konstnärlig film.
Hanna Grkovic hittade kärleken för film först under sina tidiga tonår när hon gick en filmkurs på sommaren utanför Sala. Hon har sedan dess sysslat med att skriva och spela. Det här är hennes debut som regissör.
Projektets uppkomst
Projektet uppkom för drygt ett år sedan. Hanna hittade en gammal novell som hon skrivit som tonåring, en poetisk sådan. När hon läste den såg hon hur det kunde bli en film i huvudet. Hon kontaktade sin vän Tuva som hon pluggat teater med och där började projektet.
Filmens handling
Filmen handlar om en flicka som känner sig ensam. Under filmens gång hoppar vi i tid och det är svårt att avgöra om flickan som barn blickar framåt eller att hon som vuxen blickar bakåt. När hon är vuxen ska hon få ett barn, men något blir fel och barnet överlever inte, och pappan bli gammal och försvinner till slut han också. Ensamheten är återkommande för Nora.
Hur stödet kommer användas i projektet
Stödet vi får från Film i Västmanland kommer vi att använda för utgifter i filmarbetet. Vi är alla inspirerade eldsjälar och gör det här för att vi vill utan lön så klart. Med ekonomiska stödet har vi möjlighet att använda utrustning, musik, hyra av eventuella lokaler mm.
Film: Ljussökaren
Upphovspersoner: Gert Wibe och Peter Östlund
Stöd: 15 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Gert Wibe och Peter Östlund är upphovsmän till Ljussökaren. De jobbar båda professionellt med film, Peter som fotograf och Gert som scenograf och produktionsdesigner. I projektet söker de avbilda målaren, mystikern och människan Ivan Aguéli från Sala.
Projektets uppkomst
Några av Aguélis bästa målningar finns här i Västmanland. Filmen tar utgångspunkt från några av dem och från brytpunkter i hans liv. Avsikten är inte att dokumentera en konstnär utan i stället försöka skapa en filmisk mosaik av ögonblick och bilder från hans vingliga livsresa. Ljuset spelar huvudrollen.
Filmens handling
Handlingens inramning: Soluppgång 4 oktober 1917 Barcelona. I ett hotellrum plockar Ivan Aguéli bland sina brev, böcker och skisser. Han har mindre än fyra timmar kvar i livet. I rummet finns också hans målningar, cirka 200 stycken, varav 20 stycken är hans livs främsta verk.
Som vanligt är han fullständigt pank. Inga vänner och hjälp. Instängd av ett världskrig. Han vill inget annat än att få återvända till modern i Sala. Målningarna får bära historien. Nattens drömmar. Landskap från Frankrike, Indien, Egypten… En sovande katt, en kolteckning av sin älskade Marie… Flicka i Blått, en kärlek.
Hur stödet kommer användas i projektet
Med hjälp av stödet kan de utveckla manus och koncept att använda i vidare finansieringen av projektet.
Film: Jaktlag
Upphovspersoner: Simon Kölle, Sofia Berg, Henrik Summanen, Filson Ali, Richard Jarnhed.
Stöd: 10 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Simon Kölle började som filmkompositör och har som det gjort flera långfilmer i Sverige och även internationellt. Han har även komponerat musik till tre TV-serier. 2014–2016 började Simon också producera film och har sedan dess varit producent eller exekutiv producent på tio långfilmer. Simon är idag fortfarande aktiv som kompositör samt VD för produktionsbolaget Tulpa Creatives AB. Simon är också gästlärare på Stockholms universitet och har hand om en kurs på Linneuniversitet.
Filson Ali är producent, regissör och rollsättare. Efter tio år i New York – där hon studerat på Southampton College, och därefter arbetat med film – är hon tillbaka i Sverige, och driver sedan ett par år tillbaka produktionsbolaget Camera X tillsammans med sin partner Daniel Bezares. Hon står bland annat bakom ungdomsserien Play & Rewind, där de medverkande ungdomarna själva har varit med och skapat berättelser utifrån sina egna upplevelser och tankar. Filson Ali har även rollsatt andra säsongen av tv-serien Festen, samt arbetat på en rad kortfilmer, däribland Bror (2017), The Robbery (2012) och Tai Chi (2012). Filson Ali är delägare i Camera X.
Henrik Summanen har en gedigen erfarenhet som projektledare och producent inom interaktiva projekt, museum och har skrivit manus de senaste åren. Han har gått på Story Academy och är delägare av Tulpa Creatives. Henrik har skrivit en bok om digitalisering inom kulturarvssektorn och Sveriges första bok om Levande Rollspel, på 90-talet. Henrik har jobbat nära Richard Jarnhed de senaste åren med att utveckla flera projekt.
Sofia Berg är läkare till vardags på Västerås Sjukhus och har arbetat kreativt hela sitt liv.
Richard Jarnhed har en gedigen erfarenhet från filmbranschen. Han började som ung hos Colin Nutley och jobbade sedan inom Marknadsföring av film innan han började arbeta som inspelningsledare, vilket han gjorde mycket framgångsrikt under många år. Han gick över till att regissera och skriva och har nu regisserat sex TV-serier och skrivit avsnitt till flera. Han har också varit second unit director på projekt samt jobbat som senior advisor för en miniserie åt VIAPLAY. Richard är delägare av Tulpa Creatives AB.
Projektets uppkomst
Sofia Berg och Henrik Summanen tog initiativet till projektet. Sofia har själv erfarenhet av att försöka närma sig jaktkulturen och uppleva sig avvisad. När det hände väckte det många funderingar i henne, om det handlade om hennes kön eller om hon i egenskap av stadsbo inte var välkommen, eller om hon bara inte kunde läsa de sociala koderna på ett korrekt sätt? När hon och Henrik ville skriva ett manus på temat tillhörighet och fördomar kändes jaktkulturen som en intressant miljö för berättelsen.
Filmens handling
Maria har försökt ansluta sig till ett jaktlag utan att lyckas. Vad problemet är vet hon inte riktigt och blir jätteglad när ett jaktlag äntligen kan ta in henne som gäst. Hon träffar personen som svarat henne via mejl och det visar sig att han är mörkhyad. De pratar i bilen om fördomar inom jägarkulturen. Att det inte är lätt att vara komma in och känna sig som en i gänget. När Maria väl möter jaktlaget är det Marias omedvetna fördomar som kommer upp till ytan och hon känner sig hotad.
”Vi vill visa hur en människas status som tillhörande en majoritet respektive minoritet påverkar hur generös och fördomsfri man kan tillåta sig vara mot ”den andre”. I berättelsen tycker Maria att det är jättefint att en svart man är inkluderad i jaktlaget så länge hon själv känner sig trygg i en vit majoritetsroll. Men så fort hon inser att hon själv är i minoritet försvinner känslan av trygghet och en stor mängd fördomar och farhågor kommer upp till ytan. Den komiska effekten uppstår i och med att männen i jaktlaget uppriktigt tror på den lögn Maria och kanske också tittaren har levt med; att hudfärg är irrelevant.”
Hur stödet kommer användas i projektet
”Stödet kommer att användas till att fungera som grund till att vi spelar in filmen i Västmanland. Tillgången till utrustning samt det ekonomiska stödet är en bra grund för projektet.”
Beviljade stöd två 2022
Film: The Tiniest Girl (arbetsnamn)
Upphovsperson: Matilda Wikingson
Stöd: 15 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Matilda Wikingson, uppvuxen i Västerås, är manusförfattare och regissör för kortfilmsprojektet The Tiniest Girl. Våren 2020 tog hon examen i film vid HDK-Valand i Göteborg där hon fortsatt är verksam som filmare inom manus, regi, foto och klippning med flertalet kortfilmer i ryggen.
Projektets uppkomst
”De första idéerna till projektet föddes nog i klipprummet under arbetet med min förra kortfilm, där jag och kollegan Đenana Arapovic hade många samtal kring skönhetsideal som fördjupades i diskussioner om normaliseringen att sexualisera unga tjejers kroppar. Samtalen öppnade för fler frågor än svar och därav också nya undersökningar och ett nytt projekt! ”
Filmens handling
Högpresterande masterstudenten Louise söker efter svar och råkar i sin frustration anklaga en man på biblioteket för att vara pedofil. Louise lyckas smita därifrån men till kvällen verkar händelsen komma ikapp henne. Nedtryckt under sin pojkväns säng möter hon dammkornen som för henne närmare sanningen om universums minsta partiklar och sin egen litenhet.
Hur stödet kommer användas i projektet
Stödet kommer användas för att täcka praktiska kostnader i produktionen, alltifrån hårddiskar att förvara inspelat material till arvoden för skådespelare i produktionen.
Film: Slipsskogen
Upphovsperson: Åsa Linder
Stöd: 20 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Åsa Linder är bosatt i Norberg, Västmanland och verksam som manusförfattare och filmare. Kortfilmen Slipsskogen gör hon tillsammans med Eva Sjöblom. De är båda frilansfilmare med en kandidatexamen i Bildproduktion, Manus för film och TV vid Högskolan Dalarna. Deras senaste dokumentärfilm Jag brinner visades på SVT 2019.
Projektets uppkomst
”Av en slump upptäckte vi Slipsskogen i Mockfjärd i Dalarna sommaren 2021. I de grå och taniga trädens grenverk rörde sig något, likt fanor som vajade för vinden. Det visade sig vara otaliga slipsar, obarmhärtigt exponerade för vädrets nycker. Vad gjorde de där?”
Filmens handling
”Vi blev så fascinerade av platsens speciella atmosfär att vi bestämde oss för att återkomma med en filmkamera. Det var när vi började se genom den som vi upptäckte att upplevelsen fördjupades ytterligare. Bakom kameralinsen blev närvaron av de nedbrutna slipsarna än mer påtaglig – och påträngande.”
Slipsskogen väckte i oss funderingar om liv, död och åldrande, men också någonting mer. Vi insåg att slipsen är ett plagg med ett starkt symbolvärde som vi ville utforska. Vi bestämde oss därför att på försök bjuda in några personer att oförberedda besöka Slipsskogen. Direkt efter vistelsen intervjuades de om sina intryck och de tankar som platsen väckt. Det gav oss berättelser fyllda med diametralt olika upplevelser och associationer. ”
”Om man tänker på bara slipsen, så är den ju ganska fjantig.” Kvinna 57 år
”Det kändes lite obehagligt på något vis, det var nästan som att det var kroppar som hängde där.” Man 30 år
”Det känns som att man inte kan tänka lika klart med slips.” Man 22 år
”Att de bryts ner i skogen, det tyckte jag kändes bara fint. Det var ju helt riktigt tänkte jag, de har gjort sitt.” Kvinna 72 år
Hur stödet kommer användas i projektet
De vill nu fortsätta processen att göra intervjuer med personer som får besöka Slipsskogen. Utsagor som delvis kan användas som voice over i filmen. Stödet från Film Västmanland kommer främst att användas till resor, musikkomposition och ljudläggning.
Film: Amerikaresan
Upphovsperson: Frida Kempff
Stöd: 15 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Frida Kempff är regissör och manusförfattare uppväxt i Västerfärnebo, numera bosatt i Sala. Hennes kortfilm Micky Badar vann juryns pris i huvudtävlan vid Cannes filmfestival 2010, 2016 hade hennes dokumentär Vinterboj biopremiär och visades på flertalet internationella filmfestivaler. 2021 hade hennes långfilmsdebut Knackningar världspremiär på Sundance Film Festival. Knackningar fick vid 2022 års guldbaggegala tre nomineringar. Bland annat för bästa kvinnliga huvudroll.
Projektets uppkomst
”Den här berättelsen bygger på en sann historia som min granne Linda var med om sommaren 1991, då 14 år. Under sin uppväxt har hon tagit mycket ansvar, men den här sommaren skulle hon få ta ett ansvar som kanske var mer än vad hon skulle klara av.
Det som jag fastnade för med berättelsen är identifikationen med min egen uppväxt i Sala, 90-talets Sverige och känslan av att man snart var vuxen i en stor värld. Men den handlar också om generationsöverskridande vänskap, om fördomar, om de oväntade mötena och om att hitta sig själv.”
Filmens handling
14 åriga Linda åker med sin morfar, som hon knappt känner, till USA med en grupp pensionärer. Morfar tror att det ska bli enkelt och praktiskt med ett barnbarn som kan tolka för gruppen. Linda tror att det ska bli en enkel gratis resa till USA, men när saker sätts på prov blir det mer och mer komplicerat med deras olikheter och Linda och Morfar är tvungna att omvärdera sina liv och vad som egentligen betyder något.
Hur stödet kommer användas i projektet
Stödet kommer att användas för att utveckla projektet, göra research och skriva en step-outline som ska ligga till grund för det vidare manusarbetet.
Film: Sirwan (arbetstitel)
Upphovsperson: Shahab Mehrabi
Stöd: 15 000 kronor
Presentation av personen/personerna som fått stöd
Shahab tog studentexamen från Ullvigymnasiet i Köping 2014. Sedan dess har han studerat film på Fridhems folkhögskola, Akademin Valand och Almas manusutbildning. Parallellt med sina studier har Shahab gjort tre kortfilmer som har kammat hem fina priser på olika filmfestivaler. När studierna tog slut 2021 bestämde han sig för att flytta hem till Köping och påbörja sitt arbete med sin debutlångfilm. Samtidigt som långfilmsutvecklingen fortgår ska Shahab nu utveckla och spela in en ny kortfilm.
Projektets uppkomst
Efter att ha hört en tragisk berättelse om en musikers plötsliga bortgång, började Shahab skriva på en fiktiv kortfilm om det tragiska i en karriär som tar en abrupt slut. I sin kortfilm vill Shahab att vi som tittare ska komma nära huvudrollen, Sirwan. Hela kortfilmen utspelar sig därför i Sirwans sovrum. Tillsammans med Sirwans närmaste vänner och familj släpps vi in i hans sovrum. Vi får lära känna Sirwan på en intim plan och ta del av hans succéhistoria, innan den tar en abrupt slut.
Filmens handling
Sirwan har bjudit över Hassan för att göra klart sista klippningen av sin musikvideo. Snart ska han lägga upp sin första låt någonsin och förväntningarna är stora. Genom olika konversationer med sina närmaste vänner och familj försöker Sirwan dämpa sin prestationsångest. Han lägger upp videon till slut och den blir en stor hit. Succén öppnar upp nya vägar för Sirwans liv. Kommer Sirwan att lyckas ta sig an det nya i livet, eller kommer han att fastna i sitt förflutna?
Hur stödet kommer användas i projektet
”Stödet kommer att användas till att skriva nya versioner av manuset. Framförallt ligger fokuset på att korta ner scenerna och börja arbeta visuellt kring varje scen. Det finns en utmaning med att hela kortfilmen ska utspelas sig i ett och samma rum. En utmaning som är spännande och som kräver fotoarbetets kreativa planering. Målet är att söka vidarefinansiering efter att manuset har kortats ner och ett visuellt språk har utvecklats. Vi hoppas ha premiär sommaren 2023.”
Film: Innerliga hälsningar från vildmarken – om konstnären Folke Ricklund (arbetsnamn)
Upphovsperson: Lina Ricklund
Stöd: 15 000 kronor
Presentation av personen som fått stöd
Lina Ricklund arbetar som filmlärare på kulturskolorna i Arboga och Örebro. Hon är bosatt i Arboga sedan 2008. Född och uppvuxen i Funäsdalen ligger naturen och fjällvärlden henne varmt om hjärtat. Lina kommer att jobba med alla delarna i dokumentären.
Projektets uppkomst
Projektet är en vidareutveckling av en tidigare dokumentärfilm som Lina gjort som ett examensarbete. Lina har tillgång till ett rikt material i form av Folkes konst, hans egna anteckningar och de miljöer (främst i fjällvärlden) som utgjorde både inspiration och motivvärld för Folke.
Projektets handling
Filmen är en dokumentär om konstnären Folke Ricklund (1900–1986), som var Linas farfar. I dokumentären lär vi känna konstnären, hans konst och de miljöer som utgör hans bildvärld. Vi får ta del av reflektioner om det kreativa skapandet och en konstnärs vilja att vara äkta i sitt uttryck.
Hur stödet kommer att användas
Stödet kommer att användas i arbetet med att fortsätta utveckla filmidén och till research.
Film: New Centuries Are Rare
Upphovspersoner: coyote
Stöd: 15 000 kronor
Om upphovspersonerna
coyote är ett konstnärskollektiv som grundades år 2017 i Stockholm. Gruppen är multidisciplinär och rör sig mellan både kuratoriellt och konstnärligt arbete. Utöver ett flertal egenproducerade utställningar och projekt har coyote bland annat nyligen haft en soloutställning på NSFW/SVILOVA, Göteborg, samt medverkat i grupputställningar på KØS – Museum for kunst i det offentlige rum, Køge, Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, Stockholm och ISSUES gallery, Stockholm.
Om projektet
Kortfilmen New Centuries Are Rare utforskar regionens tusenåriga gruvhistoria med fokus på Norberg. Filmen sammanflätar ortens historia med den utmärkande historien om ravekulturen och den elektroniska musikscenen vid förra sekelskiftet. Genom att sampla, mixa och kombinera dessa korsningar i tid med nyinspelat material, utvecklar detta projekt en audiovisuell tidskapsel som reser vertikalt genom tid och rymd. New Centuries Are Rare placerar historiska, psykologiska, geologiska och tekniska rytmer i omedelbar närhet till det kollektiva och eroderade motstånd som är närvarande i regionens förflutna. New Centuries are Rare är ett kortfilmsprojekt producerat och regisserat av coyote.
Premiär
Norbergfestivalen, 7–9 juni 2022
Film: THE DREAM MACHINE
Upphovspersoner: Josef Hermansson Embring & Philip Sterner
Stöd: 15 000 kronor
Om upphovspersonerna
Josef Hermansson Embring, född i Sala, och Philip Sterner, född i Sandviken, har skrivit manus till projektet och samarbetar även gällande regi och produktion. De träffades 2015 och år 2020, efter flertalet lyckade projekt tillsammans, bestämde de sig för att göra en kortfilm. Under hösten 2020 påbörjade de manuset till kortfilmen och efter många omskrivningar kände de att de kunde gå vidare med projektet.
Om projektet
THE DREAM MACHINE är ett projekt vars produktion sedan ett tidigt stadie avsetts bestå av erfarna likväl som oerfarna filmskapare. Målet med projektet är att skapa ett unikt verk, ett svenskt science-fictiondrama med mystiska inslag.
Film: I svaghetens styrka – FRIKRAFT
Upphovsperson: Sven Elmquist
Stöd: 15 000 kronor
Om upphovspersonen
Sven Elmquist är en dokumentärfilmare, fotograf och journalist. Under de senaste åren har han arbetat med framför allt fotografering och livesändningar av event och konserter.
En stor del av sitt liv har Sven ofta känts sig som en betraktare av omgivningen. Nu har han tagit det till nästa steg och producerar sin första dokumentärfilm som till stora delar spelas in i Västmanland.
Om projektet
I svaghetens styrka – FRIKRAFT är en dokumentärfilm i vilken vi får följa CP-skadade Moha Frikraft. Moha föddes med en svår dyskinetisk CP-skada och fick i vuxen ålder även diagnoserna ADHD och Austism. Filmen kommer att följa Mohas vardag där hon trotsar läkarnas dom från spädbarnsåren att hon i princip skulle bli ett vårdpaket, till att idag hoppa fallskärm, skriva böcker, vara influencer, YouTuber, föreläsare och mycket mer. Vi får även följa hennes vardagliga liv med dygnet runtassistenter till drömmar om man och barn.
Film: Conditioned by Dreams
Upphovspersoner: Teatermaskinen &Vision Forum
Projektutvecklare: Per Huttner & Fabien Guillermont
Stöd: 15 000 kronor
Om upphovspersonerna
”Teatermaskinen och Vision Forum genomför en sju-dagars workshop i Riddarhyttan i september 2022. I arbetet fokuserar vi på drömmar. Människan vet förvånansvärt lite vad som sker i den tredjedel av våra liv då vi sover. I projektet undersöker vi om teaterscenen och filmmediet tillsammans kan skapa en djupare förståelse för våra nattliga liv. Gruppen skapar tillsammans sju filmsekvenser baserad på drömmar de drömmer under en veckas workshop. I det praktiska och kollektiva arbetet undersöker gruppen hur deras drömmar påverkas av den gemensamma processen. Det är en stor möjlighet för Teatermaskinen att kunna välkomna och delta i skapandet av en dokumentärfilm med det här erfarna teamet. Det här projektet har en budget med fler bidragsgivare, och med fler bidragsansökningar ute som Vision Forum som producenter har hand om.”
Om projektet
Projektet "Conditioned by Dreams" för samman sju noggrant utvalda personer med ett starkt intresse för sina drömmar till en veckas workshop De har samtliga varierande kulturell och yrkesmässig bakgrund och olika ålder. Under veckan arbetar de utifrån samma schema: Under de sju dagarna upprepas samma process:
- Gruppmedlemmarna äter frukost tillsammans, beskriver och diskuterar de drömmar de haft under natten.
- De väljer en av drömmarna som de skall filma under dagen.
- De skriver ett manus, hittar rekvisita, kostym och annat som krävs för att filma den valda sekvensen.
- De spelar in filmsekvensen på teatern.
- Sekvensen redigeras snabbt.
- Gruppen äter middag tillsammans och diskuterar dagens arbete.
- De tittar på det som de har filmat under dagen i teatern.
- De går och lägger sig.
Beviljade stöd 2021
Filmstöd i omgång två till västmanländska filmare år 2021
Nu har de filmare som tilldelas regionens filmstöd i omgång två 2021 blivit utsedda. Det blev tre filmare som får stöd för att genomföra eller utveckla sina filmprojekt. Det handlar om ett agentdrama, en komedi med miljömedvetet budskap och ett kostymdrama placerat i en mörk och kaotisk tid år 1809.
Den regionala filmverksamheten utlyser filmstöd till film tre gånger om året. Stödet kan gå till utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm med tydlig koppling till Västmanland. Bland upphovspersonerna bakom projekten som beviljades stöd finns både etablerade och nya filmskapare från olika delar av Västmanland eller med projekt med koppling till länet. Totalt inkom sex ansökningar, varav tre beviljades stöd.
David Andersson
Projekt: Guy Manley
Stöd: 15.000
David Andersson är född och uppvuxen i Västerås.
Han har hållit på med film så länge han kan minnas och om han inte är ute och skapar film så ser han helst på film! Hans kärlek till film har uppkommit tillsammans med hans storebror då de spenderat största delen av deras liv med att göra film och musikvideos tillsammans.
I nuläget jobbar David på produktionsbolaget Prolounge i Västerås. De arbetar främst med reklamfilm, men han har alltid haft en plats i sitt hjärta för långfilm och kortfilm. Under åren har han tillsammans med sin bror och flera vänner skapat en hel del kortfilmer och deltagit i filmtävlingar, han har vunnit båda nationella filmtävlingarna Novemberfestivalen och Noomaraton. Nu är de mitt i skapandet av deras absolut största projekt hittills, "Guy Manley". Genom åren har den vuxit från ambitiös kortfilm till kort-långfilm.
Enligt David är det Västerås som gör denna film möjlig, eftersom de fått väldigt mycket stöd från Prolounge, familj och vänner samt även fått stöd från Region Västmanland.
”Det hade inte gått att göra Guy Manley i någon annan stad”.
Alice Elofsson
Projekt: Fågelskrämman
Stöd: 15.000
Alice är uppvuxen och bosatt i Hallstahammar.
Hon älskar allt från att skriva manus, regissera, fotografera och redigera. Hennes intresse för film ledde henne 2016 till Prague Film School där hon stormtrivdes, och till och med slog skolans rekord i flest vunna priser för sin examensfilm.
Sen dess har hon ställt upp på lite mindre projekt och i en del filmtävlingar. I hennes nya film är huvudkaraktärerna fågelskrämmor. Det kommer sig från att hon en dag kom att tänka på att hon aldrig sett en film där en fågelskrämma haft ett annat syfte än att vara just läskig, och tyckte det kunde vara kul att ge fågelskrämmor ett nytt rykte. Hon började skriva och landade i en komedifilm om en fågelskrämma som har allt annat än lätt att behålla en vän.
Amanda Wirlander
Projekt: Dies Caligo
Stöd: 5000 kr
Amanda Wirlander har dedikerat sitt liv till film.
Amanda Wirlander är en kreativ, glad människa som har en förkärlek för att berätta historier i form av text och bild. Sedan tretton års ålder har hon dedikerat sitt liv till film och pluggat ämnet på gymnasium samt på Molkom Folkhögskola.
Tillsammans med några vänner från folkhögskolans filmlinje samt nya bekantskaper ska hon ta sig an utmaningen att göra filmen Dies Caligo. Ett kostymdrama satt i Sveriges mörkaste mest kaotiska tid, året är 1809. Godsägerskan Charlotte spenderar sina dagar i sin salong med sällskapet Karl, Erik, Helene, Stina och Andreas. Intriger, drama och ett glas brännvin eller två är vad sällskapet erbjuder oss. Sedan hösten 2020 har denna pilotfilm legat i planeringsstadie och till sommaren blir det inspelning. Målet med kortfilmen är att kunna använda den som pilotfilm vid pitch till större produktionsbolag och på så sätt i sinom tid göra en långfilm av den. Ett fantastiskt projekt med fantastiskt drivna människor. Amanda och resten av teamet ser fram emot att kasta sig huvudstupa ner i Dies Caligos värld.
2021 års första grupp av filmare som tilldelas regionens filmstöd är utsedda.
2021 års första grupp av filmare som tilldelas regionens filmstöd är utsedda. Det är fyra filmare som får stöd för sina filmprojekt. Det handlar om manusutveckling för en långfilmsdebut av en filmare från Köping, ett projekt som animerar historien om Engelbrekt, en fantasifull resa med inspiration från nordisk mytologi och en hybridfilm om rivalitet mellan systrar och värderingar kring skönhet och framgång. Fyra fantastiskt spännande projekt!
Den regionala filmverksamheten utlyser filmstöd till film tre gånger om året. Stödet kan gå till utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm med tydlig koppling till Västmanland. Bland upphovspersonerna bakom projekten som beviljades stöd finns både etablerade och nya filmskapare från olika delar av Västmanland eller med projekt med koppling till länet. Totalt inkom nio ansökningar, varav fyra beviljades stöd.
Sökande: Henrik Pilerud
Projektets namn: Call of the Unseen
Beviljat belopp: 20 000 kr
Call of the Unseen är det projekt som Henrik jobbat med de senaste tre åren. Det blir hans debutlångfilm och det är en historia som tar tittaren med på en fantasifull resa. Med influenser från bland annat nordisk mytologi möter tittaren spännande platser och mystiska varelser. Det är en berättelse om att våga trotsa sin egen rädsla och bekvämlighet och att ge sig ut i det okända. Vilket även är vad projektet inneburit för Henrik själv, ett stort steg ut i det okända och otrygga, för att förverkliga ett så stort projekt.
Sökande: Shahab Mehrabi
Projektets namn: En kameleonts rättegång
Beviljat belopp: 20 000 kr
Shahab tog studentexamen från Ullvigymnasiet i Köping 2014. Sedan dess har han studerat film på Fridhems folkhögskola, Akademin Valand och Almas manusutbildning. Parallellt med sina studier har Shahab gjort tre uppmärksammade kortfilmer som har kammat hem fina priser på olika filmfestivaler. När studierna tog slut januari 2021 bestämde Shahab sig för att flytta hem till Köping och påbörja sitt arbete med sin debutlångfilm, en kameleonts rättegång.
Sökande: Matilda Wikingson
Projektets namn: Profetia
Beviljat belopp: 15 000 kr
Matilda är manusförfattare/regissör/fotograf/klippare född och uppvuxen i Västerås. Hon är utbildad i Filmisk gestaltning på HDK-Valand i Göteborg och vid Molkoms folkhögskola. Efter sin examen våren 2020 har Matilda arbetat som fotograf och klippare på kortfilmen ”Flyttfåglar”, varit engagerad i nystarten av Filmcentrum Väst och arbetat med utvecklingen av sitt hjärteprojekt ”Profetia”. ”Profetia” är en hybridfilm där Västeråssystrarna Molly och Matilda i viss grad kommer att spela sig själva. Matilda bär på motstridiga känslor inför sin syster modelldrömmar och under en weekend i London väcks en gammal rivalitet till liv.
Sökande: Christofer Ahde
Projektets namn: Bilder av Engelbrekt
Beviljat belopp: 15 000 kr
Christofer Ahde arbetar med animation och illustration och har medverkat i ett antal produktioner. Ahde är också bildlärare och undervisar i animation på gymnasiet sedan många år tillbaka. Ahde menar att animation är ett oersättligt verktyg inom film och konst, inte minst när det gäller att få det omöjliga möjligt och att skapa liv. Bilder av Engelbrekt handlar om järnets och Engelbrekts roll för Sverige. Projektet är en samproduktion med Nya Lapphyttan i Norberg i ledning av Lars-Erk Lärnemark och består av flera delar, där bland annat medeltida Albertus Pictors kyrk-fresker och Olaus Magnus träsnitts-bilder vilka härmed får liv.
Filmstöd 2020
Beviljade filmstöd 2020 - omgång 1
Kurser och utvecklingsprogram
Kurser och utvecklingsprogram för filmskapare
Vi erbjuder årligen ett antal kurser och utvecklingsprogram för både etablerade och nya filmskapare. De flesta utvecklingsprogrammen för nya filmare arrangeras i samarbete med andra regionala filmverksamheter i Sverige, framför allt Uppsala län, Stockholms län, Sörmland och Örebro län. Förutom ren fortbildning ger utvecklingsprogrammen även möjligheter till nätverksbyggande med andra filmskapare och den professionella filmbranschen.
Just nu finns inga kurser eller utvecklingsprogram att söka. Mer information kommer inom kort.
Filmutbildningar på Tärna folkhögskola
Allmän kurs - film
På Tärna folkhögskola kan du kombinera gymnasiets kärnämnen med filmproduktion och filmkunskap. Du behöver inga särskilda förkunskaper i film utan får lära dig mer om filmproduktion, filmkunskap, redigering och mycket mer.
Tärna folkhögskola Allmän kurs - film
Filmarbetare
Filmarbetare är en förberedande grundutbildning där du lär dig att göra film/klipp/content som du kan använda på din arbetsplats eller som ett avstamp för vidare studier inom film.
Kontakt

