
Digital utveckling
Det digitala utanförskapet är fortfarande stort. Därför är arbetet med att öka den digitala delaktigheten hos länets invånare ett fortsatt prioriterat område.
Vårt uppdrag
Vad är digital kompetens?
Digital kompetens innebär bland annat att individer är bekanta med digitala verktyg och tjänster. Digital kompetens omfattar också medie- och informationskunnighet, det vill säga kunskaper och förmågor som krävs för att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och sammanhang. Alla ska vara en del av och känna en grundtrygghet i den digitala samhällsutvecklingen. Delaktighet i demokratin förutsätter idag förmågan att inhämta och värdera kunskap via digitala medier. Digital kompetens är därför en nödvändighet för alla samhällsmedborgare oavsett ålder.
Digiteket
Digiteket är en plattform för digital fortbildning och inspiration. På Digiteket finns kurser och artiklar, som främst vänder sig till bibliotekspersonal som vill förbättra sina kunskaper kring digitala frågor – såväl för sin egen del som för att bättre kunna hjälpa besökare på biblioteken runt om i Sverige.
Digiteket verkar för att minska de digitala klyftorna. Förhoppningen är att Digiteket bidrar till en ökad digital kompetens och delaktighet hos allmänheten genom att Sveriges folkbibliotek får likvärdig tillgång till kompetensutveckling.