
Visualisering ger nya möjligheter till industriföretag
Digitaliseringen, teknikutvecklingen och pandemins effekter påverkar hur företag vill visa upp sina produkter och tjänster för kunderna. Projektet Visual LIFT hjälper industriföretag att kommunicera på ett mer integrerat sätt med sin målgrupp.
Visual LIFT riktar sig till små och medelstora industriföretag i Östra Mellansverige som vill öka sin konkurrenskraft genom visualiseringsteknik. Det handlar om CAD-ritningar i 3D, virtuella miljöer och design som kan illustrera produkter, fabriker eller viktiga data. Projektledaren Peter Westerdahl berättar:
”Syftet med visualisering är att kommunicera på ett pedagogiskt och tillgängligt sätt med den man vill nå. Vi har till exempel hjälpt ett företag som säljer stödcyklar för funktionsnedsatta med att ta fram en demo till en app. Med hjälp av så kallad MR-teknik blir det möjligt för kunden att prova ut storlek på cykeln hemifrån via mobiltelefonen. Ett annat exempel där vi använt MR-teknik är att operatörer kan jobba med en maskin och samtidigt få instruktioner i realtid. Ett tredje företag ska med projektets hjälp genomföra digitala slutbesiktningar av sina avancerade produkter.”
Samarbete i noder framgångsrikt
När man först sökte finansiering var tanken att endast bedriva ett projekt på Visualiseringscenter C i Norrköping. Men man valde sedan att samarbeta brett i hela Östra Mellansverige.
”Att jobba tillsammans i våra olika ’noder’ som vi kallar dem, har visat sig positivt. Det är lätt att stödprojekt som Visual LIFT blir som ett stuprörsinitiativ. Men när vi samarbetar över ett större geografiskt område så är det noderna som först möter företagen och projektet stöttar med nischade visualiseringslösningar. Det är win-win för såväl företagen och noderna som för projektet”, berättar Peter.
Noderna som är med i projektet är AI Impact Lab i Örebro, MITC i Eskilstuna, Automation Region i Västerås, Curt Nicolingymnasiet i Finspång och Visual Sweden/Visualiseringscenter C i Norrköping (huvudnod). Det deltar även forskningsingenjörer och studenter i satsningen.
Workshops, kurser och fördjupad assistans
Projektet erbjuder både fördjupad assistans med konkreta visualiseringslösningar och mer allmän kunskapsspridning med workshops och kurser om olika tekniker och vad man själv kan göra med enkla medel. Målet är att ge 20 olika företag fördjupad assistans och öka kunskapsnivån kring visualiseringslösningar inom industrin i hela Östra Mellansverige.
Vill du veta mer om projektet? Besök Visual LIFTs webbplats med mer information och kontaktuppgifter.