Mål#4 Öka tilliten i samhället
Tillit och sammanhållning är något som binder oss samman, som får oss att känna att vi ingår i en helhet och att samarbeta för att nå gemensamma mål. Det handlar om tillhörighet, identifikation, gemensamma värden och tolerans. Idag ser vi ojämlikhet i livsvillkor och brist på jämställdhet både inom Västmanlands län och mellan olika grupper av västmanlänningar. Det finns även stora skillnader i kvalitet och tillgång på samhällsservice såsom skola och sjukvård. Det kan i sin tur leda till än mer ojämlikhet som i vissa fall kan leda till att vissa grupper upplever ett utanförskap. Det kan även leda till minskad tillit och ökad polarisering samt ökad förekomst av hot och våld samt en sämre hälsa i befolkningen.
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.
Tillit till andra människor skapar sammanhållning i länet
74 procent i Sala tycker att man kan lita på de flesta människor
Sala, Norberg, Fagersta och Västerås är de kommuner i länet där störst andel tycker att man kan lita på de flesta människor.
Total andel vuxna (16-84 år) som tycker att man i allmänhet kan lita på de flesta människor 2022
Mörkare färg: högre andel
Ljusare färg: lägre andel
Källa: Liv och hälsa
Anpassa tjänster efter behov
Ur ett demokratiperspektiv är det viktigt att medborgare känner tillit till olika samhälleliga institutioner. Flera rapporter pekar dock mot att tilliten minskar och att det finns skillnader mellan kvinnor och män samt mellan olika sociala grupper. Kvinnor skattar högre tillitsnivåer än män och gruppen med hög social position skattar högre tillitsnivåer än gruppen med låg social position. Det finns ett samband mellan institutioners funktionssätt och medborgarnas förtroende för dessa.
Hur följer vi upp delmålet?
För att mäta uppfyllelse av delmålet används Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor. Resultaten i undersökningen baseras på en urvalsundersökning som genomförs med enkäter.