Mål#12 Öka produktionen av livsmedel
Landsbygderna står för en stor del av råvaror och livsmedelsförsörjning och bidrar till innovativa lösningar på framtidens utmaningar. Utvecklingen av framtidens teknik, material och andra produkter från jord- och skogsbruk är en viktig del i att skapa en cirkulär, biobaserad och fossilfri ekonomi samt långsiktigt hållbar utveckling med biologisk mångfald. Här har Västmanlands län goda förutsättningar att öka produktion och förädling av såväl skogs- som livsmedelsprodukter. Enligt den regionala livsmedelsstrategin ska livsmedelsproduktionen i Västmanlands län öka fram till år 2030. Den målsättningen omfattar hela kedjan, från producent till konsument.
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.
Arbete och hållbar tillväxt i hela länet
Västmanlands län har goda möjligheter att öka produktion, förädling och konsumtion av livsmedel. I länet finns det bördiga jordbruksmarker och närhet till marknaden. Länet är starkt urbaniserat vilket både innebär möjligheter och utmaningar för företagarna inom livsmedelskedjan. Fyra fokusområden har valts ut i livsmedelsstrategin: upplevelsemat, krismat, viltmat och länets mat. Inom området upplevelsemat ska Västmanland stärkas som matregion där maten blir en reseanledning. Inom området krismat är det viktigt att säkerställa tillgången till mat vid en eventuell kris. Viltmat är klimatsmart och av hög kvalitet därför ska en större andel av viltmat nå ut på marknaden. Inom länets mat arbetas det för att säkra generationsväxlingen inom lantbruket. För att lyckas med det måste branschens attraktivitet och lönsamhet stärkas.
Antalet lamm och får ökade bland lantbruksdjur under 2022
Lantbruksdjur i Västmanlands län efter djurslag (index 2010=100)
Sedan 2010 har antalet lantbruksdjur minskat i länet. De senaste åren har antalet nötkreatur dock varit relativt oförändrat. Under 2021 ökade antalet grisar mest jämfört med föregående år. År 2022 ökade framförallt förekomsten av lamm och får. Data saknas för höns år 2021 och värdet som visas är ett genomsnitt av de tre senaste åren. Utifrån detta ökade även antalet höns i länet under 2022.
Källa: Jordbruksverket
Den totala skörden av olika grödor varierar kraftigt mellan åren
Totalskörd av grödor i Västmanlands län (index 2010=100)
Skördarna från de flesta grödor har ökat sedan 2010. Skörden av ärter har ökat allra kraftigast. Totala skörden för år 2022 var högre än året innan m en samtidigt lägre än både 2020 och 2019. Det är generellt sett relativt stora variationer mellan åren.
Källa: Jordbruksverket
Hur följer vi upp delmålet?
Delmålet utvärderas med data över produktionen av lantbruksdjur och skörd av utvalda grödor. Data har hämtats från Jordbruksverket och bearbetats till ett index med basår 2010. Indexet säger ingenting om hur stora volymer som produceras utan visar endast förändringen över tid.