Mål#14 Öka den regionala ekonomiska förnyelseförmågan
Sverige är ett av världens mest innovativa länder. Vårt nära samarbete mellan företag, akademi och offentlig sektor med olika kluster- och utvecklingsmiljöer och vårt samarbete med omkringliggande län ger oss goda förutsättningar att bidra till att förstärka den positionen. Genom att aktivt arbeta med de områden där Västmanlands län har kapacitet att bli bäst, nationellt och internationellt, skapar vi möjligheter att ta oss an viktiga samhällsutmaningar. Vi satsar på nytänkande och starka forsknings- och innovationsmiljöer, starka företag och framåtsyftande projekt och initiativ. År 2030 har den ekonomiska förnyelseförmågan ökat i hela länet.
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.
Konkurrenskraft och omvandling för länets utveckling
Västmanlands starka områden driver förändringen i många sektorer internationellt. Samtidigt krävs av alla att vi är effektiva och produktiva i en globaliserad värld där konkurrensen är hård. Som en följd av omvärldsförändringar minskar en del branscher, samtidigt som andra växer. För att ligga i framkant i det föränderliga näringslivet måste det finnas kunskap, kapital till forskning och utveckling och ett positivt klimat för förändring och förnyelse. Det gäller också att vi har förmågan att omvandla förutsättningarna till resultat i form av innovationer, tillväxt och välståndsutveckling. Kompetens och förmåga att ställa om mot ökad digitalisering och branschöverskridande samverkan ger företag möjlighet att stå sig starka.
Hur följer vi upp delmålet?
Delmålets uppfyllelse bedöms utifrån Reglabs Innovationsindex. Innovationsindexet består av tre block, varav ett mäter förnyelseförmåga. Måttet ger en bild av länets förmåga till förnyelse och nyskapande i näringslivet. Förnyelseförmågan mäts genom fem nyckelindikatorer: andel nystartade företag per 100 befintliga företag, andel elever som deltagit i Ung Företagsverksamhets utbildningskoncept av totala antalet gymnasieelever, andel som instämmer att företaget är innovativt i Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet, forskningsmedel som andel av totala medel vid universitet/högskola och FoU-resurser vid privata arbetsställen som andel av BRP.