Mål#11 Öka deltagandet i kultur- och fritidsaktiviteter i hela länet
Möjligheten att möta professionell kultur och eget kulturskapande samt att bilda och utbilda sig är viktigt för att minska utbildningsklyftorna i samhället, öka mångfalden och stärka den sociala sammanhållningen. Den geografiska spridningen i länet har betydelse för invånarnas närhet och tillgänglighet till de olika kulturverksamheterna. Ett rikt föreningsliv, tillgång till lokaler, många nätverk och arrangörer är nycklar i samspelet med det offentliga och kreativa näringarna för att skapa sammanhållning, tillit och även stärka demokratin och yttrandefriheten i länet. År 2030 ser vi att andelen deltagare i kultur- och fritidsaktiviteter har ökat.
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter.
Öka andelen deltagare i kultur- och fritidsaktiviteter
Västmanland består av flera olika identiteter och olika berättelser. Berättelser ges uttryck i olika kulturformer som exempelvis film, bild och form, litteratur, kulturarv, scenkonst. För att stärka möjligheter för fler berättelser skapas infrastrukturer som stödjer det. Genom samverkan, samhandling, kulturprojekt och kompetenshöjande insatser bidrar de regionala kulturutvecklarna och konsulenterna samt kulturinstitutioner i länet (Västmanlands läns museum, Västmanlands Teater, Arkiv Västmanland, Västmanlandsmusiken samt Västmanlands läns hemslöjdsförbund) till ökat deltagande i kultur- och fritidsaktiviteter.
Utforska länets kulturarv digitalt
Kulturarv Västmanland är en webbsida som drivs i samverkan med länets tio kommuner, Västmanlands läns museum och Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening. Vår gemensamma drivkraft är att öka och sprida kunskap om länets samlade kulturarvstillgångar. På www.kulturarvvastmanland.se hittar besökaren berättelser, bilder och filmer om personer, händelser och kan utforska platser genom Kulturarvskartan. Det är öppet för alla att bidra med material! (Linda-Marie Sköld, projektledare Kulturarv Västmanland)
Öka den geografiska spridningen av kultur- och fritidsverksamheter
Modellen innebär att samverkan mellan staten, regionerna, kommunerna och även det civila samhället och de professionella kulturskaparna ökar. Varje region får en samlad summa statliga medel att fördela till regional kulturverksamhet. Inför fördelningen av medel ska regionen ta fram en kulturplan som beskriver inriktningen på den regionala kulturverksamheten. Genom en kulturell infrastruktur i hela länet främjas alla invånares möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor.
Ett demokratiprojekt för barn och unga
Barnens Konst- och Kulturklubb och Ungas Konst- och Kulturklubb är ett demokratiprojekt där vi undersöker konstens och barnens möjlighet att aktivt delta i samhällsutvecklingen. Under sommaren och hösten 2022 kommer projekten drivas i stadsdelen Råby, Västerås samt i Norberg. Vi har bjudit in en professionell konstnär som tillsammans med barnen kommer forma såväl en plats som ett konstverk. Under hösten kommer det genomföras en utställning i Konsthall BankID i Norberg - en kommande konsthall som ska tillgängliggöras för alla människor med BankID. (Jenny Berntsson, konstnärlig ledare Konstfrämjandet Västmanland)
Hallstahammar har högst andel som regelbundet deltar i fritidsaktiviteter med ledare
Andel skolungdomar som deltar regelbundet i fritidsaktiviteter i Västmanlands läns kommuner varierar mellan 46 och 60 procent. I Hallstahammar deltar högst andel av skolungdomarna regelbundet i fritidsaktiviteter med ledare, 60 procent.
Total andel skolungdomar i årskurs 7, 9 och 2 i gymnasiet som regelbundet deltar i fritidsaktiviteter med ledare 2023.
Källa: Liv och hälsa ung
Hur följer vi upp delmålet?
Delmålets uppfyllelse utvärderas mot de aktiviteter som regionala kulturverksamheter genomför eller finansierar i länets kommuner. Statistiken hämtas från Kulturdatabasen. Deltagandet i kultur- och fritidsaktiviteter mäts även med en ny fråga i undersökningen Liv och Hälsa ung.