
Insatsområden och indikatorer
Nio insatsområden visar vägen för ett hållbart och livskraftigt Västmanland. Dessa områden grundar sig i länets behov och möjligheter och speglar vårt gemensamma ansvar för en hållbar framtid. Med tydliga indikatorer följer vi utvecklingen och kan anpassa strategin över tid.
Varje målområde i vår strategi delas in i tre insatsområden som valts ut med omsorg utifrån flera grunder. De speglar Västmanlands identifierade behov och utmaningar, såsom hälsa, kompetensbrist, ojämlikhet, segregation, klimatomställning och brist på infrastruktur. Valet har skett genom en bred samverkan där kommuner, myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och utbildningsaktörer gemensamt pekat ut vilka områden som är mest viktigast att arbeta med. Samtliga insatsområden är dessutom kopplade till Agenda 2030 och nationella mål, vilket säkerställer att arbetet ligger i linje med både globala och svenska hållbarhetsambitioner. Slutligen har urvalet också vägts mot varje insatsområdes potential att påverka länets livskraft – både på kort och lång sikt. Tillsammans ska dessa nio insatsområden ses som en helhet – de kompletterar varandra och täcker in de viktigaste utvecklingsfrågorna i länet.
För att kunna utvärdera hur hela länet utvecklas och justera strategin över tid använder vi en övergripande indikator som speglar livskvalitet och hållbarhet med social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet i fokus. Tillsammans har vi också valt fem specifika indikatorer, varav två huvudindikatorer, för varje insatsområde. Huvudindikatorerna speglar de största utmaningarna som länet står inför. Den övergripande indikatorn och indikatorerna kopplade till varje mål- och insatsområde ger tillsammans en samlad bild av länets utveckling.