Insatsområde: En god och jämlik hälsa
En god och jämlik hälsa är avgörande för att skapa ett livskraftigt Västmanland. Många invånare upplever sin hälsa som god, men det finns stora skillnader mellan olika grupper i länet. Skillnaderna är kopplade till utbildningsnivå, sysselsättning och socioekonomiska villkor. För att minska hälsoskillnader behövs ett brett, hälsofrämjande och förebyggande arbete som stärker både livsvillkor och social sammanhållning. Insatser i arbetslivet, i skolor och i fritidsverksamheter behövs eftersom de skapar trygghet och delaktighet som främjar både fysisk och psykisk hälsa.
Vården måste vara tillgänglig för alla. Primärvården måste stärkas och kompletteras av mobila vårdteam och e-hälsa som når även landsbygd och socioekonomiskt utsatta områden där behoven ofta är större. Viktig är också tillgång till grönytor, möjligheter till motion, näringsrik mat och insatser som främjar sunda livsstilar.
Insatsområdet En god och jämlik hälsa har valts utifrån flera grunder. Det speglar Västmanlands identifierade behov och utmaningar och är ett av tre insatsområden för målområde Ett välmående Västmanland. För varje insatsområde har fem specifika indikatorer valts, varav två huvudindikatorer som speglar de största utmaningarna som länet står inför.
Huvudindikatorer för En god och jämlik hälsa
Upplevd hälsa bland barn och vuxna
Andel av befolkningen med gott psykiskt välbefinnande
Om diagrammen
Diagrammen på sidan är interaktiva och du kan välja att dölja eller visa olika mätpunkter. Längst ner på sidan återfinns länkar till mer information om såväl huvudindikatorerna som övriga indikatorer.
Upplevd hälsa bland barn och vuxna
Andel av befolkningen med gott psykiskt välbefinnande
Huvudindikatorer
Upplevd hälsa bland barn och vuxna
Andel av befolkningen med gott psykiskt välbefinnande
Övriga indikatorer
Invånare som är fysiskt aktiva
Ohälsotalet
Andel i befolkningen som anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver