Digital omställning
Teknikutvecklingen är en stark förändringskraft. Teknik såsom artificiell intelligens (AI), digitalisering, automation och robotisering kommer att genomsyra samhället än mer och förändra det i grunden. Vi kommer att kunna bo hemma längre med en hemsjukvård som är på väg att förändras. Möjligheten till utbildning på distans ökar och ett livslångt lärande är en förutsättning. Företag kan etableras på landsbygden och via nätet ha kunder och samarbetspartners över hela världen. År 2030 har näringslivet breddats och är kunskapsintensivt, internationellt och konkurrenskraftigt. Det ger goda förutsättningar för sysselsättning och stark kompetensförsörjning. Starka kluster och samverkan har utvecklats mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor. Det är centralt att näringslivet och de offentliga verksamheterna fortsätter sin digitala omställning och att nyttja ny teknik för att stärka länets konkurrenskraft.
Digital kompetens - digitalt innanförskap
Den ökade digitaliseringen kräver ökad digital kompetens. Utan ökad kunskap och digital kompetens skapas klyftor i samhället när det ställs alltmer långtgående krav på att människor själva ska kunna orientera sig och själv använda tekniken. Här har biblioteken och civilsamhället också en viktig roll för att handleda människor i att nyttja teknikens möjligheter i ett nytt informations- och kunskapssamhälle. Det livslånga lärandet är för oss och kommande generationer avgörande för att kunna ta till sig förändrade arbetssätt och nya tekniska lösningar i den allt snabbare digitaliseringen.
Digital omställning - Privat och offentlig verksamhet
Den digitala utvecklingen inom privata och offentliga verksamheter går mot plattformar för tjänsteanvändning. Från ett traditionellt system, där vi blickar inifrån och ut, till ett gemensamt system, ett så kallat digitalt ekosystem, där användare och konsumenter istället är högst delaktiga. Samverkan mellan olika organisationer är en förutsättning och öppnar upp för nya affärsmodeller och andra sätt att samarbeta. Detta sker i snabb takt inom näringslivet.
Teknologi, innovation och digitalisering driver på utvecklingen av välfärdsteknik och e-hälsa inom vård och omsorg och erbjuder stora möjligheter för framtidens välfärd. Modern informations- och kommunikationsteknologi kommer att ge människor en bättre delaktighet i sin egen vård och omsorg, skapa bättre kontakter till vården och ge effektivare stödsystem för de som arbetar i verksamheten. Öppna plattformar där användarna själva genererar data som sedan kan användas för analys och för att skapa nya smarta tjänster driver den digitala omställningen framåt till gagn för hela samhället.
Hur följer vi upp visionsmålet?
Det finns studier som exempelvis ”Företagens digitala mognad 2018” av Tillväxtanalys och årliga sammanställningar som exempelvis ”Svenskarna och internet 2019” av Internetstiftelsen. Dessa är exempel på nationella undersökningar. Digitaliseringsrådet ansvarar för den nationella digitaliseringsstrategin där det finns delmål som följs upp. I dagsläget finns dock inte siffror nedbrutna på län eller kommun i någon av sammanställningarna.