Arboga kommun
I Arboga kommun jobbade vi med målgruppen unga/unga vuxna mellan 16–29 år som var i behov av stöd och hjälp av andra för att komma vidare till studier, sysselsättning, praktik eller arbete. Fokus låg på att fler individer i den målgruppen skulle påbörja, genomföra och avsluta sina studier på gymnasiet eller vuxenutbildningen. I Arboga ville vi därför erbjuda unga/unga vuxna samtalsstöd under tiden de studerade på gymnasiet eller vuxenutbildningen med målet att de skulle nå en gymnasieexamen och senare vidare ut i arbetslivet. Vi utökade också uppdraget för kommunernas aktivitetsansvar* och Dua** samt hade en uppföljande och uppsökande verksamhet för unga vuxna mellan 20–29 år. Genom att också erbjudit olika hälsofrämjande insatser ville vi att unga/unga vuxna i Arboga skulle få en bättre psykisk och fysisk hälsa.
Hallstahammars kommun
I Hallstahammars kommun fokuserade vi på dig som individ. Utifrån ett lösningsfokuserat synsätt erbjöd vi motivationshöjande insatser som passade just dig. Vi la fokus på dina styrkor och resurser för att ta steg mot ditt önskade läge. Insatserna i Hallstahammars kommun riktade sig till dig som var mellan 15-29 år och ville ha hjälp att komma vidare i livet samt närmare arbete eller studier.
Kungsörs kommun
I Kungsörs kommun ville vi arbeta för att hitta hållbara metoder för att främja närvaro. Vi önskade även motivera och hitta det meningsfulla med studierna för kommunens elever från grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Målet var att skapa goda förutsättningar för eleverna för att få behörighet till vidare studier och därigenom skapa en känsla av sammanhang och självständighet. Vi stärkte vår personal vilka jobbade med målgruppen som behövde extra stöd.
Sala kommun
I Sala kommun riktade vi oss mot ungdomar i åldrarna 15-20 som på grund av låga meritvärden riskerade att inte nå gymnasiebehörighet, avbrott från gymnasiet eller att inte nå examen. Dessutom hade vi valt att rikta oss mot de ungdomar som ingår i målgruppen för kommunernas aktivitetsansvar*. Vi ville inom projektet prova arbetsmetoder och utveckla arbetssätt för att motivera ungdomar inom målgruppen till fortsatta studier och underlätta övergången till ny skolform.
*Kommunernas aktivitetsansvar (KAA)
KAA omfattar unga under 20 år som:
- har fullgjort sin skolplikt (eller har blivit folkbokförda i landet vid en tidpunkt då de inte har skolplikt)
- inte genomför utbildning i gymnasieskola eller gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning
- inte har en gymnasieexamen eller ett gymnasiesärskolebevis
- inte har fullföljt utbildning som motsvarar gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan med godkänt resultat
**Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua)
Delegationen för unga och nyanlända till arbete har regeringens uppdrag att främja statlig och kommunal samverkan och utvecklandet av nya samverkansformer i syfte att effektivisera unga och nyanländas etablering i arbetslivet.