"Kreativ, engagerad och resultatinriktad": Lär känna Sara Collin – Västmanlands nya delprojektledare!
Nyheten – att projektet tillsatt en ny delprojektledare i augusti – läckte snabbt på sociala medier när projektgruppen varmt välkomnade det nya tillskottet i gruppen. Men vem är egentligen den nya stjärnan Sara Collin och vad kommer hennes roll innebära för projektet?
Till det pågående ÖMS-projektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige, som Karin Lantz från Region Västmanland är huvudprojektledare för, tillsattes i augusti en delprojektledare för Västmanland. Sara Collin är namnet på det nya tillskottet som projektgruppen för första gången träffade gemensamt i Kungsör den 22 augusti.
För många kollegor på regionen och aktörer i Västmanland är Sara redan bekant genom tidigare samarbeten, nu senast som projektledare för projektet Besökskraft, ett kompetensutvecklingsprojekt riktat till besöksnäringen som avslutades i december 2022. I den rollen var Sara anställd på Handelskammaren Mälardalen. I nya rollen som delprojektledare har Sara en deltidsanställning och kommer till en början ha stor fokus på branscher i Västmanland som har kompetensförsörjningsbehov och hur validering kan bli en mer nyttjad resurs för att lösa det. Sara kommer kunna lyfta kunskapen kring validering där det behövs, men även lyfta in sin egen kunskap i projektet. Med Saras arbetslivserfarenhet och kompetens inom utbildning- och arbetsmarknadsfrågor blir hon en stor tillgång för hela projektet och valideringsfrågans framdrift.
8 frågor och 8 svar – till och från Sara Collin
Sara beskriver sig själv som kreativ, engagerad och resultatinriktad – men vad innebär egenskaperna egentligen och vilken nytta kan de bidra med för det pågående ÖMS-gemensamma projektet? Ett första svarskvitto får du genom att läsa svaren på de 8 frågor som vi ställt till Sara för att lära känna henne bättre.
Vill du beskriva din roll i projektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige?
– Som delprojektledare för Västmanland är mitt uppdrag att projektleda en del av arbetet, främst med fokus på branschvalidering och möjligheter i just det spåret. I det arbetet vill vi bana för ökat nyttjade av validering som möjlighet samt få företag i olika branscher att se hur validering kan vara ett verktyg i arbetet med strategisk kompetensförsörjning.
Varför är det viktigt med validering?
– Validering kan ses som ett verktyg i arbetet med strategisk kompetensförsörjning. Företagens kompetensbehov utvecklas i snabb takt och idag är ofta utveckling och omställning av kompetens en viktig fråga för företagen. För att kunna göra rätt insatser och utveckla rätt kompetenser och stärka redan befintliga medarbetare, är validering och delar av valideringsprocessen verktyg som kan nyttjas både i en kartläggning för att få fram kompetensgap. Jag ser allt fler företag som vill arbeta mer med att inventera och kartlägga sin kompetens, för att kunna ta både medarbetare och företaget mot framtiden. Att synliggöra reell kompetens som samlats genom livet är en outnyttjad potential. En framgångsrik valideringsprocess kan bidra till att fler individer får sin kompetens synliggjord och att matchningen kan ske mellan fler nya medarbetare och företag.
Vilka egenskaper skulle du säga är de viktigaste att besitta som projektledare?
– Att kunna samverka med andra, ha kommunikativ kompetens och ett serviceinriktat förhållningssätt till alla intressenter. Väldigt viktig är också förmågan att kunna hantera och ibland översätta behov, krav och möjligheter till flera olika målgrupper samt koordinera ihop insatser där alla intressenter får ut sin del och känner sig nöjda. Ledaregenskaper och förändringsledning – för att kunna måla upp vilken riktning projektet ska ta och förmågan att få med andra på tåget, eftersom det ofta handlar om att skapa ett nytt förhållningssätt och samverkan kring nya frågor – är också viktiga.
Vilken är din största drivkraft?
– Att driva verksamheter mot framtiden. Min största drivkraft i detta projekt är att verkligen göra skillnad för företag och branscher. Att försöka stötta dem vidare i sin resa, så att de kan hitta sin framtida kompetens.
Vilken tror du är den största utmaningen som vi kommer möta i projektet?
– Att få validering på kartan igen. Validering är inget nytt, men ett alldeles för underutnyttjat verktyg för kompetensförsörjning.
Vad jobbar du med utöver den här projektledarrollen?
– Utöver anställningen på regionen jobbar jag som verksamhetsutvecklare på ett konsultbolag med fokus på att utveckla människor och verksamheter i att möta framtidens utmaningar. Sen arbetar jag även hemma på Fasenbo Gård.
Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag brinner för att utveckla vår gård, Fasenbo Gård, som ligger mellan Sala och Heby. Gården håller just nu på att formas till en utvecklingshub. Jag gillar att skapa inne- och utemiljöer med hållbara tankesätt utifrån inredning, stil och möten, men också utifrån förutsättningar för vår familj och gårdens gäster som jag önskar får uppleva en livsstil på landet som både inspirerar och bidrar med nya mer hållbara perspektiv.
Har du någon dold talang eller någon ”fun fact” att dela med dig av?
– Jag gör gärna om gamla saker, möbler, blomsterarrangemang och så vidare till nya kreationer. Jag har faktiskt gjort en av mina närmaste vänners bröllopsbukett. Det var ett ärofyllt och roligt uppdrag. I en av våra flyglar på gården har jag just nu en liten verksamhet med pre-loved kläder. Där samlar jag grupper för att inspireras kring tankar om cirkulär och hållbar livsstil.
Välkommen till regionen Sara och lycka till i arbetet med projektet!