
KOD – Kompetensutveckling och digitala arbetssätt
Vi har stärkt medarbetarnas ställning på arbetsmarknaden genom utbildning för ökad digital förmåga.
Med finansiering från Europeiska socialfonden
Tillsammans har vi höjt den digitala kompetensen hos anställda inom skola, vård och omsorg i Västmanlands kommuner
Den snabba utvecklingen av digitala verktyg påverkar både roller och funktioner inom skola, vård och omsorg. Kontakten mellan lärare, elever och föräldrar blir alltmer digital, och inom vård och omsorg används i allt större utsträckning digitala hjälpmedel. Dessutom blir möten i högre grad pappersfria. För att möta de nya kompetensbehoven initierade Region Västmanland projektet KOD – Kompetensutveckling och digitala arbetssätt. Genom projektet har utbildningar genomförts för personal inom skola, vård och omsorg. Projektet har ägts och drivits av Region Västmanland och pågått från den 1 januari 2023 till den 31 december 2024. Europeiska socialfonden (ESF) har finansierat satsningen med 13 495 792 kronor.
Se introduktionsfilmen om KOD-projektet
Deltagande förvaltningar
I projektet har följande förvaltningar deltagit:
- socialförvaltning alternativt vård- och omsorgsförvaltning i Köping, Kungsör, Västerås, Skinnskatteberg och Fagersta
- utbildningsförvaltning eller motsvarande i Hallstahammar, Surahammar, Kungsör, Fagersta, Norberg och Västerås.
Projektets resultat
I projektet KOD – Kompetensutveckling och digitala arbetssätt har anställda i förvaltningar från åtta kommuner och en region utvecklat sin digitala förmåga och ökat sina kunskaper i digitala verktyg. Detta för att kunna fortsätta stå starka på arbetsmarknaden där den digitala förmågan och kunskapen efterfrågas allt mer. Projektet har ägts och drivits av Region Västmanland, men deltagare har framför allt varit anställda i kommunerna Kungsör, Köping, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg, Fagersta, Norberg och Västerås.
Utbudet av utbildningar har bestått av både fysiska och digitala utbildningar. 33 000 utbildningstimmar har fördelats på över 4 400 anställda. Så här ser fördelningen ut per utbildningsområde:
- Officepaketet: 920 deltagare
- Att använda dator: 1 130 deltagare
- Medarbetarskap: 1 092 deltagare
- GDPR och informationssäkerhet: 1 638 deltagare
- Ipad, Mac och PC: 1 644 deltagare
- Ledarskap: 412 deltagare
- Övrigt: 271 deltagare
- Projektets seminarium och inspirationsföreläsningar: 128 deltagare
Notera att antalet deltagare/utbildningsområde inte motsvarar antalet utbildningsdeltagare i projektet. Detta eftersom projektets deltagare kan ha deltagit i flera utbildningar inom nämnda utbildningsområden.
Tillsammans har vi arbetat utifrån tre övergripande mål
Mål 1: Höjd kompetens genom kompetensutveckling för anställda män och kvinnor inom kommunernas förvaltningar för vård, skola och omsorg för att stärka individernas ställning på arbetsmarknaden.
Målet bör anses vara uppnått baserat på följande:
- För att kunna upphandla relevanta utbildningar som deltagarna behövde genomförde vi en inledande kartläggning. 620 deltagare svarade på introduktionsenkäten som var en viktig del av underlaget till andra upphandlingen och ett sätt för projektledningen att få input från enskilda medarbetare i organisationerna. Målet var att få in 200 svar.
- Enligt kursutvärderingarna uppger 94 % av deltagarna att de är mer positiva till fortsatt kompetensutveckling.
- Enligt kursutvärderingarna uppger 81 % av deltagarna att utbildningen lett till höjd kompetens som deltagaren har användning av i sitt arbete eller sin yrkesroll.
- Enligt kursutvärderingarna uppger 96 % av deltagarna som gått en utbildning i att använda dator/läsplatta/ett program att de efteråt vågar testa nya funktioner, program eller teknik i arbetet.
- Målet var att uppnå 1 850 deltagare, varav 1 450 kvinnor (78 %) och 400 män (28 %). Projektet har nått 4 436 unika deltagare (198 % av målet), varav 3 655 kvinnor och 781 män (82 % respektive 18 %).
- Dialoger om kommunernas digitaliseringsstrategi eller motsvarande förekom initialt i projektet, men ytterligare insatser inom området prioriterades inte. Detta berodde dels på ett lågt intresse för fortsatt arbete inom respektive förvaltning, dels på att arbetet oftast bedrivs på en kommunövergripande nivå snarare än inom enskilda förvaltningar.
Mål 2: Genom projektet sker samverkan kring kompetenshöjande insatser där vi tillsammans utvecklar organisationerna.
Målet bör anses vara delvis uppnått baserat på följande:
- Målet var att skapa ett större utbyte över förvaltnings- och kommungränser. Rent organisatoriskt har frågan inte alltid hamnat på rätt nivå. Detta dels eftersom det finns olika nivåer av digital kompetens inom förvaltningarna, dels eftersom kommunernas och förvaltningarnas prioriteringar varierade mer än förväntat vid projektets start. Trots detta har flera dialoger och kontakter skapats under projektperioden.
- Projektet genomförde fem digitala "Kommunträffar" som tillsammans med tre lärande workshoppar innebar att projektledningen och projektets representanter träffades i storgrupp över kommun- och förvaltningsgränser minst två gånger per termin.
- 1 325 unika individer har deltagit i utbildning om ledarskap och utveckling samt vad det innebär att vara en lärande organisation. Det motsvarar 19 273 av projektets utbildningstimmar.
- Enligt utvärderingen har projektet haft en positiv påverkan genom att öka tillgängligheten till kompetensutveckling och lyfta fram vikten av ett lärande ledarskap. Tre områden har haft särskild betydelse: ökat fokus på lärande organisation och kompetensutveckling, stärkandet av ledarskapets roll i lärande, samt ökad tillgänglighet till kompetensutveckling.
Mål 3: Fler organisationer har kunskap som möjliggör för alla att delta i arbetslivet, som minskar diskriminering på arbetsmarknaden och/eller leder till att bryta en könssegregerad arbetsmarknad.
Målet bör anses till stor del vara uppnått baserat på följande:
- Utbildningsdeltagarna har känt sig sedda och inkluderade i omställningen mot en mer digital vardag. Detta dels tack vare tillgängligheten till utbildningar, dels eftersom utbildningarna inkluderat målgrupper som annars känts åsidosatta.
- Fler organisationer har tagit del av olika inspel, exempelvis genom inspirationsseminarier som lyft varsitt av de horisontella principerna kopplat till digitalisering och förändring. Dessa frågor har en naturlig plats i projektets arbete och i utbildningarna, särskilt i medarbetarskap- och ledarskapsutbildningarna.
- Könsfördelningen följdes upp löpande under projektet tillsammans med förvaltningarna och åldersfördelningen redovisades vid projektavslut. Notera även att inspirationsseminarier om tillgänglighet och inkludering var också de seminarier som hade flest deltagare.
Vill du läsa hela resultatrapporten?
Klicka här för att komma till Svenska Europeiska socialfondens projektbank >
Filmklipp med några deltagarröster från utbildningsdeltagare

