Guldmisteln 2025
Guldmisteln 2025
Varmt välkommen till året stora filmfestival - Guldmisteln! Ingen föranmälan krävs och det är kostnadsfritt.
Dag: 24 maj 2025
Tid: 12:00 - kvällstid
Plats: Biograf Elektra, Sintervägen 6, Västerås
Årets program
12.00 Filmpass 1 (Mellanvikt)
-
- Regissörens storslag
- Disciplin
- Muggvard den mustaschprydda förbannelsen
- Bluff
- Tårarna mellan oss
- Klar
- White fox
- The Path
12.50 Möt juryn 2025
13.00 Paus
13.15 Filmpass 2 (Tungvikt och 27+)
-
- Klämmer en Åbro
- Längst fram i ledet
- Gruvrået
- Det omöjliga
- ROJ
14:15 Prisutdelning Elektrapriset och Bettanpriset
14.30 Paus
15.00 Möt Film Västmanlands manusgrupp 2025
15.30 Filmpass 3 (Tungvikt och 27+)
-
- Cleaning Finale
- En kortvarig förälskelse
- Repris
- Den inre resan
- Att piska hästar
16.25 Paus
16.30 Möt guldbaggevinnaren Dennis Harvey
17.00 Se vinnarfilmen från filmfestivalen Frame i Sörmland - Amygdala av Jack Elliot
17.20 Paus
17.35 Prisutdelning
18.00 Efterhäng på Casa del fuego. Det finns möjlighet att köpa middag från en meny framtagen för Guldmisteln 2025. Läs mer här: Guldmisteln - Middag
Läs mer om tävlande bidrag längre ned på denna sidan.
(observera att alla tider är ungefärliga och kan komma att ändras)
Årets jury
Vi är stolta att presentera en jury med bred erfarenhet och stort engagemang.
Dennis Harvey är en filmskapare från Dublin. Han är mest känd för sitt verk The Building and Burning of a Refugee Camp (2024), som vann Guldbaggen för bästa kortfilm, valdes ut av Franska filmakademin Les Cesar som en av de bästa kortfilmerna i världen året 2024, och fick många andra utmärkelser. Dennis är medlem i Noncitizen, ett filmkollektiv som arbetar för att överlämna medlen för att göra film till migranter.
Olga Ruin är chefredaktör för filmtidskriften FLM och filmkritiker på Svenska Dagbladet.
Jack Elliot är en manusförfattare och regissör från Nyköping. Han är utbildad på filmlinjen vid Fridhem fhsk och i filmregi vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Hans filmiska bana startade med skatefilmer under ungdomen, och har lett honom fram till en rad prisbelönta kortfilmer som /Drogakuten (2022). (Bergmanveckans pris, Bästa film i tungvikt Novemberfestivalen) och Amygdala (2024) som fortsatt visas på festivaler runtom i världen likväl som på SVT play. Han blev precis klar med ännu en kortfilm och jobbar på sin långfilmsdebut.
Regler
- Minst en av regissörerna bor, jobbar, studerar i eller har annan anknytning till Västmanland
- Filmerna delas in i fyra åldersklasser: Lättvikt under 16 år, Mellanvikt 16 - 19 år, Tungvikt 20 - 26 år samt 27+ från 27 år och äldre. Det är den äldsta regissörens ålder som avgör vilken kategori filmen tävlar och det är regissörens ålder vid filmens färdigställande som räknas
- Filmskaparen ansvarar för filmens innehåll. Det innebär att regissören har alla rättigheter till musik, bilder och filmklipp.
- Filmen får vara producerad i valfritt format. Eventuell inlämning till Novemberfestivalen sker dock som filmfilm.
Guldmisteln är en regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen
Filmfestivalen är en årligen återkommande mötesplats för filmskapare, nya som etablerade. För att anmäla sin film krävs det att filmskaparen är bosatt och verksam i Västmanland, har genomfört inspelning i Västmanland eller har en stark anknytning till regionen.
Guldmisteln är en regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan, 21-22 november 2025. Filmare i åldern 16–26 år som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Västmanland kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna uttagning. Observera att det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en (1) regional uttagning. Dubbelanmälan leder till diskvalificering. Mer information om Novemberfestivalen – arena för ung svensk film finns på.
Presentation av årets tävlingsbidrag
Mellanvikt (16-19 år)
Regissörens Storslag

Regi: Lana Johansson
Filmen handlar om en hyllad regissör som får i uppdrag att skapa en viktig scen. Han har förlitat sig på ChatGPT i sin mobil för att lösa delar av arbetet, men precis när han behöver den som mest- dör mobilen. Nu måste han lösa allting själv.
Disciplin

Regi: Yosef Hosseini
Unik och överraskande.
Muggvard den mustaschprydda förbannelsen

Regi: Moa Orell
Forskaren Zane Redcliff hittar en mystisk mugg och tappar sakta förståndet, medan hans nya elev Abby försöker hänga med i svängarna. Snart är det inte bara forskningen som står på spel – hela världen kan gå under.
Bluff

Regi: Zack Keijser, Yosef Hosseini
Ungdomar tvingas att spela Bluff. Men om deras lögner avslöjas, så kostar det dem livet.
Tårarna Mellan Oss

Regi: Olivia Högberg, Saga Arbin, Vilma Hugosson
Två kompisar som känt varandra hela livet. Men saker förändras med åldern, nu ska de söka gymnasium. De ska gå tillsammans, på samma skola och fortsätta vara kompisar. Men har verkligen båda tänkt så?
Klar

Regi: Saadia Lindeberg Mechti, Märta Bertilsson
I en laddad konfrontation i en pizzeria utforskas teman som förändring och vänskap. Två tjejer står ansikte mot ansikte när spänningar som länge legat under ytan bubblar upp.
White Fox

Regi: Emma Blom
Filmen handlar om en mystisk tjej, som går i skogen och hon träffar en vit räv och andra djur som följer med henne och hjälper till att bilda ett hem tillsammans.
The Path

Regi: Yasmin Hosseini, Alexander Sima
Två barndoms vänner som senare möts i livet då den ena är i trubbel och behöver ekonomiskt hjälp av den andra.
Tungvikt (20-26 år)
Gruvrået

Regi: Olle Strömne
Två unga gruvarbetare stöter på något ondskefullt när de letar efter silver under sent 1800-tal.
Det omöjliga

Regi: Svante Håkansson
Med avstamp i Bruno K Öijers dikt Det omöjliga skildras under en minut en relations uppgång och fall.
ROJ

Regi: Aria Anayati
När 17-årige flyktingen Aten under sin flykt övertalas av den karismatiske Zahid att följa med på en natt av äventyr till en närliggande stad, inser han att han flyr från mer än bara ett krig
En kortvarig förälskelse

Regi: Ella Borglund, Noomi Wassberg
En tjej med en ohälsosam besatthet av en kille i sin klass. Hon försöker göra allt för att få honom att gilla henne, men det går inte som planerat.
Repris

Regi: William Hedin
Fångad i ett jobb som inte längre uppfyller honom, försöker Jan-Erik (Johan Millving) hitta ett sätt att fly från sina mörka tankar. Samtidigt försöker en yngre kollega (Amadeus Gustafsson) bara ta sig igenom dagen utan att dras in av Jan-Eriks inre demoner.
Att piska hästar

Regi: Svante Håkansson
Som varje morgon är pappa först ner i stallet. Denna morgon har han ett gevär med sig och ett våldsdåd begås. Genom några scener får vi se dygnet som föranledde dådet. En kortfilm som undersöker hur våld går i arv.
27+ (27 år och äldre)
Klämmer en Åbro

Regi: Karl-Oskar Gustafsson, Jon Ashbourne
Filmisk gestaltning av Sandra Wisells dikter om sin pappa Johan Lindholm som i hemstaden Fagersta kallades för "väsk-Johan". Filmen bygger på Sandra Wisells första diktsamling ”Klämmer en Åbro”
Längst Fram I Ledet

Regi: Christjan Wegner
När kriget bryter ut i Sverige bestämmer ett gäng dumma och/eller lata människor sig för att starta sitt eget land för att undkomma kriget. De kallar det för Bärsingbrås. Men när andra får samma idé så börjar nya länder skapas högt av lågt. Ett av dessa länder skapas på samma potatisfält som Bärsingbrås och ett krig om potatisen bryter ut. Kortfilmen utspelar sig de stundande ögonblicken innan striden när de ska ställa sig i försvarsposition men inser att ingen är villig att ställa sig längst fram i ledet. Så hur avgör de då vem som ska stå längst fram om ingen vill göra det frivilligt?
Den inre resan

Regi: Stina Larsson, Alice Löfman
I den här dokumentärfilmen berättar våra morföräldrar hur det var att migrera från Finland till Sverige på 1960-talet. Tuffa levnadsförhållanden på landsbygden och hög arbetsbrist ledde dem slutligen till Västmanland. Beslutet formade inte bara deras framtid, utan också framtiden för kommande generationer. Det här är en film om rötter, saknad, språk och sorg. Men även om mod, möjligheter, släktband och identitet.
Cleaning Finale

Regi: Sofia Ekberg Ekendahl
68-åriga städerskan Elisabeth vägrar gå i pension, trots sina krämpor. Istället kämpar hon för att skapa gemenskap och glädje för sina äldre kunder genom att anordna fester – små, rebelliska akter för att bryta vardagens gråa tristess.Hon är discolampan i seniorernas liv, men kanske är festerna också hennes eget sätt att trotsa tanken på att pensionen faktiskt närmar sig, vare sig hon vill det eller ej.