East Central Sweden – the Innovative Smart Region (ECS3)
Inom ramen för smart specialisering har våra fem regioner i Östra Mellansverige under många år samarbetat för innovation och tillväxt. Vi har valt att samarbeta inom fyra utmaningsområden där vi, nationellt och internationellt, är konkurrenskraftiga: smart industri, morgondagens energilösningar, hållbar livsmedelsförsörjning samt life science, välfärdsteknik och e-hälsa. Vi ser på samarbete som nyckeln till framgång. Därför har vi genom det här projektet arbetat över länsgränserna för en bred samverkan mellan företagsfrämjande aktörer från våra regioner, där även våra fem universitet ingår.
Tillsammans har vi byggt ett system där aktörer med olika inriktning och expertis kompletterar varandra. På så sätt har företag runtom i Östra Mellansverige fått tillgång till resurser och stöd som saknas i det egna länet. Tack vare samverkan har vi genom projektet East Central Sweden – the Innovative Smart Region (ECS3) lyckats skapa möjligheter för våra företag att växa och öka sin konkurrenskraft. Olika samverkansprojekt, som vuxit fram under projektets gång, har förstärkt och kompletterat varandra.
Projektinformation
Projektet East Central Sweden – the Innovative Smart Region (ECS3) har pågått mellan 2018–2023 och drivits i samverkan mellan Region Västmanland, Region Örebro län, Region Östergötland, Region Uppsala och Region Sörmland. Region Västmanland har varit projektägare och projektet har finansierats av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).
Färdplaner
Under projektet har projektgruppen i dialog med innovationssystemets aktörer tagit fram färdplaner för Östra Mellansveriges gemensamma utmaningsområden inom smart specialisering: Smart industri, Morgondagens energilösningar, Hållbar livsmedelsförsörjning samt Life science, välfärdsteknik och e-hälsa. Färdplanerna syftar till att ge en bild av bland annat inriktningar och insatser för utmaningsområdena under innevarande programperiod. Nästa steg är att realisera dessa färdplaner. Detta sker genom det nya samverkansprojektet REAL ÖMS.
Häng med på vår resultatresa
Vill du lära dig om hur aktörssamverkan inom smart specialisering kan ske över länsgränserna i Östra Mellansverige och hur det kan gynna företagen i våra fem regioner? Se resultatfilmen som togs fram till lärande- och spridningskonferensen för projektet East Central Sweden – the Innovative Smart Region (ECS3). Filmen innehåller tre konkreta företagsexempel, där företagen under projektets gång har fått stöd genom aktörssamverkan i Östra Mellansverige.
Jakob Backe är CTO på Ligna Energy, som är ett startup-bolag i Campus Norrköping, från Linköpings universitet. Ligna Energy utvecklar energilager som används till att driva olika sensorprodukter inom IoT, Internet of Things. Ett exempel på det är en demonstrator som tagits fram i samarbete med Epishine som är en solcell, och Invisible som är produktionspartner och även display.
John Strandberg är grundare till bolaget Reedz i Eskilstuna, som är världsledande inom AI-teknik. Reedz gör text till textöversättningar, och använder AI-tekniken till att göra text till ljud. Reedz fick stöd tack vare först Eskilstuna näringslivsservice, som i sin tur satte verksamheten i kontakt med företagsfrämjande aktören Create.
Anahita Vazvan är grundare och vd för Vegan Delights, som är en vegansk chokladfabrik i Uppsala. Verksamheten tillverkar veganska chokladprodukter så som praliner och bars som säljs både online och i butik. Vegan Delights fick rådgivning av Almi och IMA, och IMA var ganska snabba med att koppla in Automation Region i Västerås som har expertis i robotisering och i automation.
Mer om smart specialisering i Östra Mellansverige
Klicka på länken nedan för att läsa mer om vårt arbete inom smart specialisering i Östra Mellansverige. Där hittar du också aktuella kontaktuppgifter till projektgruppen som i dagsläget arbetar med smart specialisering i Östra Mellansverige.