Så kan unga i Västmanland komma tillbaka till studier och framtidstro
Projektet Vägar framåt – för ökad utbildningsnivå och hälsa bland unga i Västmanland – vänder sig till personer som tidigare varit vana vid att ständigt misslyckas och hamna i isolering. Nu får de en ny chans att komma tillbaka till ett socialt sammanhang, till skolan och i förlängningen till arbet
Varje individ som projektet Vägar framåt kan hjälpa in i studier eller till egen försörjning är vinst. Inte bara ekonomisk vinst, utan även ur andra samhällsperspektiv, inte minst för individens mående. Unga som mår bättre klarar också bättre av skolan. En elev som misslyckas i skolan kostar samhället mycket mer än åtgärdande insatser. Därför är tidiga insatser för att klara skolan nyckeln för att skapa långsiktiga förändringar som leder rätt.
I projektet Vägar framåt har 180 deltagare i de medverkande kommunerna Arboga, Sala, Kungsör och Hallstahammar tagit del av insatserna. Det har bland annat handlat om att få stöd med att komma tillbaka till skolan, att våga närma sig ett socialt sammanhang och att få hjälp med skuldsanering eller ett missbruk.
Lyckat projekt med många vinster
Att det är ett lyckat projekt styrks av deltagarnas egna berättelser som beskriver hur stödet från Vägar framåt har varit helt avgörande för deras återgång till skolan och fortsatta utveckling, men även för en ökad självupplevd hälsa. Genom individuell stöttning, med motivationshöjande och hälsofrämjande insatser för deltagarna, har målet varit att både skapa skillnad här och nu, men även att öka andelen unga med skolframgång och god självupplevd hälsa framöver. Vägar framåt stärker elevernas position både i skolan, på en framtida arbetsmarknad och i samhället. Barn och unga som mår bra går i högre grad ut skolan med godkända betyg.
Om projektet Vägar framåt
Tillsammans med fyra kommuner i länet (Sala kommun, Arboga kommun, Hallstahammars kommun och Kungsörs kommun) driver Region Västmanland projektet Vägar framåt för att jobba med hälsofrämjande insatser och insatser för ökad skolframgång. Projektet riktar sig till unga mellan 15–29 år i de deltagande kommunerna.