Besöksnäringsbarometern 2021
I årets besöksnäringsbarometer uppger två av tre verksamheter i Östra Mellansverige att de påverkats negativt av pandemin. Samtidigt finns det verksamheter som det har gått bättre för än tidigare år.
FOTO: Clifford Shirley
2021 blev ett annorlunda år för besöksnäringen. I pandemins fotspår ändrade människor sina rörelsemönster och nationella och lokala restriktioner påverkade näringen på olika sätt. Det är främst logianläggningar och restauranger som uppger att de har påverkats negativt av pandemin. De flesta av de som har påverkats positivt finns på landsbygden och har högsäsong under sommaren.
Stöd och utbildningar efterfrågas
En av frågorna i barometern handlar om omställning och vad som krävs för en hållbar tillväxt i besöksnäringen. Här efterfrågar företagen åtgärder för att stötta näringens återhämtning i spåren av pandemin, exempelvis:
- Stöd för investeringar, produktutveckling och marknadsföring
- Större satsningar på hållbar turism
- Stöd med att genomföra certifieringar
- Fler utbildningsplatser på hotell-, restaurang- och köksutbildningar
I dag tar en av fyra turismverksamheter i Östra Mellansverige redan emot stöd, till exempel rådgivning eller finansiellt stöd, från det främjande systemet. I Västmanland gör ungefär hälften av verksamheterna det.
Hur kommer 2022 att bli?
När undersökningen genomfördes förväntade sig många verksamheter att 2022 skulle bli bättre än föregående år. Men förväntningarna är från ett dåligt utgångsläge. Det finns dock en förhoppning att de svenska besökarna fortsätter att semestra på hemmaplan och att den nationella marknaden till och med ökar med 41%.
Om undersökningen
Syftet med undersökningen är att lyfta besöksnäringens betydelse, behov och förväntningar inför kommande år. Årets besöksnäringsbarometer riktade sig till turismverksamheter i Sörmland, Västmanland, Örebro och Östergötland och totalt svarade ca 400 verksamheter.
Vill du veta mer?
Kontakta vår regionala turismorganisation, Västmanland Turism, om du vill veta mer om besöksnäringsbarometern. Rådatan kan lämnas ut för de kommuner som har fått tio eller fler svar.