95 procent av hushållen i Västmanland har nu tillgång till snabbt bredband
95 procent av hushållen i Västmanland hade i oktober 2021 tillgång till snabbt bredband på 1 Gbit/s eller fiber i absolut närhet. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021.
Det ger Västmanland en trettondeplats i riket där snittet bland landets regioner ligger på 96 procent. Utvecklingen följer i stort den för riket men det är fortfarande en bit kvar till bredbandsmålet 2025 då 98 procent av hushållen i ska ha tillgång till 1 Mbit/s.
Utbyggnadstakten har under 2021 legat, liksom för riket i övrigt, på en relativt låg nivå–en bit under 2 procent. En orsak till detta är att utbyggnaden kommit längre ut i områden med glesare befolkning och längre avstånd vilket gör att kostnaderna ökar för de enskilda projekten. Därför är efterfrågan från de enskilda hushållen en viktig faktor för att projekten ska kunna genomföras. Bredbandsaktörerna har också i samband med pandemin märkt ett ökande intresse från hushållen för att ansluta sig till ett fibernät.
Bra uppkoppling skapar förutsättningar men tar tid
För att vara en attraktiv region krävs bra uppkoppling i hela länet. Det har vi sett under pandemin då många arbetat och studerat hemifrån. För många har detta även varit viktigt utifrån ett socialt perspektiv för att kunna hålla kontakten med släkt och vänner. Bra uppkopplingar skapar även förutsättningar för näringslivets utveckling och även för utvecklingen inom hälso- och sjukvården. En fortsatt bredbandsutbyggnad är viktig för länets invånare.
Utbyggnaden av bredband på landsbygden tar tid, eftersom många markavtal och tillstånd krävs. Även om vi närmar oss målet för 2025 att 98 procent ska ha tillgång till 1 Gbit/s så är detta ett mått på fiber i absolut närhet till skillnad från 2020-målet som byggde på att man skulle ha en faktisk uppkoppling. Den siffran ligger för länet på 88 procent 2021.
Det kan vara svår att få en uppkoppling till rimligt pris och inom rimlig tid även om det finns fiber i närheten. Tillgången skiljer sig också markant mellan tätort och landsbygd samt inom och mellan enskilda kommuner.
Om bredbandkoordinatorer
De regionala bredbandskoordinatorerna har sedan 2015 regeringens uppdrag att verka för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor. Bredbandskoordinatorns roll är bland annat att bistå kommunerna, driva på bredbandsarbetet och se till att kommunerna har den information de behöver för att kunna arbeta med bredbandsfrågan. Bredband är en samhällsbyggnadsfråga som är viktig för näringsliv, kommunal verksamhet och invånare.
Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021
PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur, det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Mätningen är gjord i oktober 2021.
De insamlade uppgifterna används bland annat för uppföljning av bredbandsmål på nationell, regional och kommunal nivå samt som underlag för PTS tilldelning av stödmedel för bredbandsutbyggnad.
PTS kartläggning finns på statistik.pts.se och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på bredbandskartan.se.
Om regeringens bredbandsstrategi
Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller mål för bredbandsutbyggnaden:
- År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.
- År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
- År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.