Löfte till regeringen: elektrifiering av Sveriges godstransporter
Genom initiativet Electrification Hub har vi tagit fram ett elektrifieringslöfte till regeringen för ökad klimatomställning genom innovation, forskning och implementering av hållbara lösningar.
Omställningen i samhället för ökad elektrifiering och av godstransporter går snabbt. Vi i Region Västmanland vill bidra till att lösa utmaningarna kopplat till detta och samtidigt driva på svensk tillväxt inom elektrifiering och mobilitet.
I Mälardalen kraftsamlar flera bolag, regioner och forskningsmiljöer för att accelerera omställningen inom elektrifiering, energi och elektromobilitet genom initativet Electrication Hub, ett konsortium för elektrifiering och grön omställning. Nu har huben med samarbetspartners lämnat in ett elektrifieringslöfte till regeringens elektrifieringskommission. Löftet presenterades tillsammans med flera andra elektrfieringslöften från norr till söder den 31 maj 2021 under en pressträff med infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Elektrifieringslöftets tre delar:
- Konkreta insatser och implementering av lösningar kring Mälardalsregionen där parterna har verksamhet. Syftet med insatserna är att gemensamt ställa om de regionala godstransporterna till eldrift, och bidra till att uppnå de nationella målen för godstransporter och den godsstrategi som är framtagen av Mälardalsrådet. Exempel inkluderar omställning av parternas egna transporter, utveckling och utbyggnad av laddinfrastruktur tillsammans med energi- och laddlösningsleverantörer i fler regioner, för en effektiv struktur som knyter samman logistiknoder i en elektrifierad transportkedja i Mälardalen, Sverige och Europa.
- Utveckling och erbjudande av lösningar för nationell och internationell omställning av transport- och energisystemet. Partnerna avser utveckla långsiktigt hållbara och skalbara elektrifieringslösningar samt elektrifierade fordon som ligger i framkant, och som bidrar till omställningen för såväl svenska regioner som globalt.
- Aktivt bidra med kompetens och data i gemensamt utvecklingsarbete. Parterna avser att utveckla tekniska lösningar, samarbets- och affärsmodeller för accelererad utveckling av fordon och laddinfrastruktur för godstransporter. Exempelvis avser parterna genomföra informationsinsatser för åkerier och branschorganisationer, samverkan i utbildningar och forskningsinsatser kring genomförandeprojekt som höjer kunskapsnivån och ger vägledning till faktabaserade beslut och investeringar.
Bakom elektrifieringslöftet står samtliga parter inom Electrification Hub; ABB, Alstom, Epiroc, Hitachi ABB Power Grids, Northvolt, Scania, Svealandstrafiken, Volvo Construction Equipment, InnoEnergy, Mälardalens högskola (MDH), Uppsala universitet, RISE, Region Västmanland och Västerås stad. I elektrifieringslöftet deltar även samarbetspartnerna Länsstyrelsen i Västmanland, Mälarenergi och AA logistik.