Breddning och förstärkning av Industriklivet möjliggör grön omställning
Regeringen har beslutat om ändringar i den förordning som styr Industriklivet. Nu kan stöd ges till strategiskt viktiga insatser inom industrin som bidrar till klimatomställningen, såsom forskning, förstudier och investeringar. Industriklivet stärktes i budgetbeslutet för 2021 med 150 miljoner.
För att nå klimatmålen krävs omfattande investeringar och satsningar på innovativa och teknikskiftande lösningar. Sedan 2018 har Industriklivet gett stöd till att utveckla lösningar för att minska de processrelaterade utsläppen inom industrin, som ofta är svåra att komma åt. Sedan 2019 ges även stöd till tekniker för så kallade negativa utsläpp, det vill säga tekniker som bidrar till att minska koldioxiden i atmosfären.
Nu breddas Industriklivet ytterligare så att stöd kan ges till andra industriprojekt som på ett väsentligt sätt bidrar till att nå klimatmålen, såsom biodrivmedel, plastreturraffinaderier, vätgasproduktion, återvinningsanläggningar och batteriproduktion. Dessutom ska stöd kunna ges till åtgärder som bidrar till att minska sådana utsläpp av växthusgaser som indirekt är kopplade till industrins processer.
Fakta om Industriklivet
Industriklivet är en långsiktig satsning för att förbereda den svenska industrin inför framtiden och stödja svensk industri i omställningen mot noll-utsläpp av växthusgaser. Utsläpp från industrins förbränning och processer utgör omkring en tredjedel av de samlade utsläppen i Sverige, vilket innebär att det behövs stora omställningar inom industrin under kommande årtionden.
I många fall är svensk processindustri mycket effektiv i en global jämförelse. Men för att minska utsläppen ytterligare behöver företagen satsa på teknikskiften och ofta obeprövade teknologier. Det är både kostsamt, riskfyllt och tidskrävande, vilket motiverar statligt stöd. Samtidigt finns ett starkt samhällsintresse i att svensk industri kan ställa om och vässa sin långsiktiga konkurrenskraft både för att säkra svenska jobb och kraftigt minska utsläppen. De företag och länder som går före i teknikomställnigen kommer att få stora konkurrensfördelar.
Industriklivet är tänkt att löpa till och med år 2040. Satsningen stärktes i budgetbeslutet för 2021 med 150 miljoner kronor till knappt 750 miljoner kronor.