2,7 miljoner kronor från Kulturrådet i utvecklingsbidrag
Region Västmanlands kulturverksamhet har fått 2,7 miljoner kronor i stöd av Kulturrådet. De fem projektet som blivit beviljade handlar om konst, film, digitala och pedagogiska satsningar för barn och unga samt hållbarhet.
Två av projekten får 800 000 vardera. Det ena är ett samarbete mellan åtta kommuner i länet för att skapa ett regionalt resurscentrum för film. Kommunerna kan nu gemensamt stärka den rörliga bilden och filmkonsten i Västmanland nu. Det är ett konstområde som många unga använder och vill utvecklas i.
Det andra projektet som också får 800 000 kronor är KulturarvsberättArna, där barn och unga ska forska och skapa berättelser om sitt närområde. De publiceras via Kulturarv Västmanland eller en ny kartbaserad app. På så sätt kan kulturen i Västmanland bli mer tillgänglig och även nå nya målgrupper. Enheten Kulturutveckling håller på att utveckla ett digitalt upplevelseverktyg; en interaktiv och kunskapsbaserad AR-app. Appen är en kulturell variant på spelet och appen pokémon, enkelt förklarat.
Satsningen på den geografiska appen ligger helt i linje med regionens mål att satsa mer på digitaliseringen. Syftet är att tillgängliggöra konst och kultur på ett lustfyllt sätt som användarna når via en kartbaserad app. Det kan liknas vid kulturorientering. Kulturrådet har med det här stödet möjliggjort att regionen kan förstärka kulturupplevelser runt om i länet.
Sammanfattning av de fem projekten som fått beviljade bidrag:
Projekt: Resurscentrum Film
Beviljat bidrag: 800 000 kronor
(år 1 av 3)
Region Västmanland vill i ett samarbete med åtta kommuner i länet starta ett Resurscentrum för film. I kulturhuset i Hallstahammar skapar vi en mötesplats för filmskapare som kan erbjuda teknikstöd, handledning och kompetensutveckling. Resurscentrumet ska bli en plats där filmskapare och filmintresserade från hela Västmanland kan mötas och få stöd och handledning. Här kan filmare genomföra sina filmprojekt samt få verktygen att utvecklas inom filmproduktion. Projektet vill också utveckla filmen som uttrycksform. Därför ska manusutveckling och ett fritt och tillgängligt teknikstöd vara grundpelare i projektet. Inom ramen för projektet kommer filmare ges tillgång till teknik, kurser och workshops. Resurscentrum ska bli en kreativ och samlande mötes- och arbetsplats för filmskapare.
Projekt: KulturarvsberättARna- barn och unga utforskar
Beviljat bidrag: 800 000 kronor
(år 1 av 3)
Webbplatsen Kulturarv Västmanland utvecklas ytterligare genom en pedagogisk modell där barn och unga forskar om sitt närområde i samarbete med kulturaktörer i länet. Syftet är att barn och ungas egna berättelser ska synliggöras genom exempelvis film, pod, text och bild och publiceras digitalt på webben eller i vår nya kartbaserade app.
Konstnärer och kulturaktörer kan också producera platsspecifikt innehåll till appen, tillsammans med berättelser och information om platserna. Målet är att engagera barn och unga genom att samla in deras berättelser och låta dem utforska kulturarv genom ny teknik. Berättelserna blir en viktig kunskapskälla för det västmanländska kulturarvet.
Projekt: Berättelsens kraft för en hållbar omställning
Beviljat bidrag: 350 000 kronor
(år 2 av 3)
I en tid av klimatförändringar och omställning till ett hållbart samhälle vill Region Västmanland skapa en dynamisk miljö där konstnärer, författare och filmare, forskare och civilsamhälle samverkar. Projektet är en pilotstudie för metoden att kommunicera genom engagemang. Detta ska ske genom att samla in personliga berättelser som tolkas av forskare utifrån aktuell forskning. På så sätt kan det skapas en möjlighet att förstå klimatförändringarna utifrån ett lokalt perspektiv och med känslomässiga uttryck.
Projektet ASK; Arbetsfält för samtida konst
Beviljat bidrag: 350 000 kronor
(år 2 av 3)
Projektet har två fokusområden:
- att skapa förutsättningar för ett regionalt resurscentrum för konst i Västmanland för att stärka infrastruktur och kompetens för bild och form i regionen i samverkan med konstaktörer i länet,
- att resurscentrum i samverkan med kommunerna ska genomföra utställningar och andra aktiviteter inom samtidskonst. Syftet är bland annat att öka konstutbudet och öka samverkan mellan kommuner.
Projekt: Västmanlands Teater - Scenkonstbiennal 2022:
Beviljat bidrag: 392 000 kronor
Scenkonstbiennalen 7 – 12 juni 2022 i Västerås, är en kulturvecka i Västerås och arrangeras av Scensverige med Västmanlands Teater som värd. Scenkonstbiennalen är ett internationellt evenemang och det största nationella evenemanget för scenkonst och äger rum vartannat år. Västmanlands Teater vill göra biennalen till en fest för invånarna i Västerås och hela Västmanland. En biennaljury under ledning av Lis Hellström Svenningson kommer att välja ut och bjuda in ett tjugotal föreställningar från de två senaste åren att medverka. Cirka 1500 aktiviteter kommer att äga rum under veckan. Biennalen kommer att engagera varje möjlig scen i Västerås, och till detta läggs ett omfattande seminarieprogram med bland annat föreläsningar, workshops och debatter.
Biennalen har flyttats från 2021 till 2022 på grund av pandemin.
Kontakt:
Agne Furingsten. Regionråd (L) med ansvar för kultur, folkbildning, forskning och innovation
E-post: agne.furingsten@regionvastmanland.se
Tel: 021-17 50 54
Lotta Wedérus. Enhetschef Kulturutveckling Region Västmanland
E-post: lotta.wederus@regionvastmanland.se
Tel: 021-17 45 68