Utlysning av stöd till konstnärlig metodutveckling i en tid av omställning
Är du konstnär och nyfiken på att utvecklas tillsammans med konstnärer från andra konstområden? Nu söker vi professionella utövare från alla konstfält som är verksamma i Västmanland och vill ingå i Omställningsberättelsers konstnärsgrupp under perioden oktober 2020 – april 2021.
Region Västmanlands uppdrag är att samordna koordinera och leda processer som bidrar till en hållbar regional utveckling präglad av kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet. I Västmanland är kulturen en drivkraft för samhällsutvecklingen och de professionella kulturskaparna är synliga, uppmärksammade och ges förutsättningar att driva utvecklingsfrågor.
Är du konstnär och nyfiken på att utvecklas tillsammans med konstnärer från andra konstområden? Nu söker vi professionella utövare från alla konstfält som är verksamma i Västmanland och vill ingå i Omställningsberättelsers konstnärsgrupp under perioden oktober 2020 – april 2021. Konstnärsgruppen får möta klimatforskare och föreläsare och utveckla sina konstnärliga processer genom workshops, labb och löpande träffar. Deltagarna arvoderas för sin medverkan.
Omställningsberättelser
Omställningsberättelser är ett samarbete mellan Region Västmanland och Lunds universitet – en samlingsplats som verkar i det offentliga, digitalt och fysiskt, på olika platser och i olika skepnader. Vi arbetar för att lyfta berättelser om klimatförändringar och ge dem plats i det offentliga samtalet. Genom att berätta delar vi med oss av upplevelser, mätningar – kunskap i alla dess former men vi skapar också en känsla av samhörighet och erbjuder ett forum för samtal bortom katastrofbilder och enkla lösningar. Vi vill använda berättandets kraft inte bara för att kommunicera forskning och annan kunskap om klimatförändringarnas effekter och omställningens möjligheter utan också för att mobilisera engagemang för omställning.
Det huvudsakliga syftet med Omställningsberättelser är att motivera människor att formulera sina egna tankar om klimatförändringarna, att skapa utrymme för reflektion och engagemang. Detta gör vi genom att vi är ett sammanhang där berättelser blir till genom konstnärlig gestaltning och bearbetning. Vår plattform blir på så sätt en megafon för de som vill att andra ska höra deras berättelser.
Vad händer och vem kan söka?
Under året 2020–2021 kommer Omställningsberättelser ta en första skepnad, där Västmanland utgör en testyta för berättandets kraft och en processbaserad konstnärlig verksamhet. Vi erbjuder därför en grupp konstnärer – bildkonstnärer, författare, filmare och andra – utbildning i konstnärsdriven processutveckling – organisk processmetod OPM – under ledning av konstinkubatorn Transit under tre workshops, vilka gästas av forskare och konstnärer som problematiserar förhållandet konstnärlig gestaltning och klimatomställning, framtid, teknik och förändrade vanor. Perioden innefattar även en startkonferens i Västerås den 15–16 oktober 2020 och en workshop tillsammans med klimatmodulerare vid Lunds universitet i mars 2021. Avslutning i april 2021.
Totalt är fem träffar och två digitala möten planerade. Träffarna genomförs i huvudsak på vardagar.
Under året 2021–2022 kommer Omställningsberättelser fokusera på insamling av berättelser och konstnärlig gestaltning. Summering och slutkonferens 2022–2023. En utlysning för Omställningsberättelser år 2 kommer ske våren 2021.
Riktlinjer
Vi söker dig som vill ingå i Omställningsberättelsers konstnärsgrupp, utveckla din konstnärliga processmetodik och fördjupa kunskaperna om konstens roll och möjligheter i klimatomställningen, i dialog med forskare och andra konstnärer från skilda konstområden. En förutsättning för att söka är att du kan delta under alla träffar.
Praktisk information
Ansökan sker via digitalt formulär: Ansökan om stöd till konstnärlig metodutveckling
- Ansökningsperiod 17 september 2020 – 30 september 2020
- Handläggning sker löpande.
- Beslut om antagning till konstnärsgruppen meddelas v.41
Antal platser: Vi kommer anta 5-7 personer till Omställningsberättelsers konstnärsgrupp.
Detta ingår: Projektet står för deltagande i alla arrangemang, processledning, teknik, resor, boende och mat. Deltagarna arvoderas för sin medverkan med 15 000 kronor exklusive moms på faktura.
Covid-19: Vi följer myndigheternas direktiv.
Koordinationsgrupp för Omställningsberättelser
Mats Söderlund: Initiativtagare, poet, författare och Writer in Residence vid Lunds universitet.
Alexandra Nikoleris: Biträdande universitetslektor vid miljö- och energisystem, Lunds universitet.
Helena Öberg Carlsson: Författare och kulturutvecklare, Region Västmanland