Råd och stöd vid psykisk ohälsa
Det finns en ökad risk för psykisk ohälsa både under och efter covid-19. Som företagare eller anställd kan man känna en större oro eller stress kopplat till sitt arbete. Här följer tips och råd för dig som chef och medarbetare samt vad du kan göra själv.
Det finns en förhöjd risk för psykisk ohälsa med anledning av covid-19 i olika grupper, dessa är:
- De som förlorar sina anställningar
- De som är oroliga för att förlora sina anställningar (detta ses främst inom branscher som hotell, restaurang, butiker och transport)
- De som arbetar inom vården
- De som arbetar hemma och lever i destruktiva relationer eller de som tidigare haft ett missbruk
- Egna företagare, framförallt män är en riskgrupp
Vad kan du göra som chef
Du som chef kan stötta dina anställda genom att ha regelbundna avstämningar för att kolla medarbetarens välmående och om det finns särskilda behov. Det är viktigt att lyssna och ge stöd åt de medarbetare som behöver det. Var tydlig med vad som gäller just nu i form av åtgärder, men var ärlig om du inte har alla svar. Om möjligheten finns, ta stöd från företagshälsovården. Hos Uppdrag Psykisk Hälsa finns samlat material för chefer och HR kopplat till covid-19 och psykisk hälsa.
Uppdrag Psykisk Hälsa - Chefer och HR
Vad kan du göra som kollega och vän
- Visa förståelse för att andra kanske känner mer oro än du.
- Lyssna om någon behöver det och visa tålamod.
- Försök att ha trevligt ihop och prata om andra saker än coronaviruset.
- Om du är orolig för att en kollega kommer sjuk till jobbet, prata med hen och inte om hen.
- Erbjud lite motviktsfakta till kollegan som är väldigt orolig. Utgå från folkhalsomyndigheten.se, 1177.se och krisinformation.se.
Vad kan du själv göra
Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på viruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress.
- Sätt ord på din oro och försök hålla kontakt med andra genom telefon eller videosamtal. Om du hellre pratar med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.
- Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Stig upp i vanlig tid på morgonen, ät bra och rör på dig. Försök att komma ut i friska luften och fortsätt vara fysiskt aktiv. Gå och lägg dig din vanliga tid.
- Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av. Att erbjuda andra hjälp kan också göra att man mår bättre.
- Undvik att använda alkohol, droger och andra substanser för att hantera dina känslor. Om oron känns överväldigande, kontakta 1177 eller stöd via telefon, chatt och mejl.
- Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt –testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier. Försök att undvika att titta eller lyssna på nyheter innan du ska sova.
- Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Det är viktigt att du hämtar din information om covid-19 från tillförlitliga källor. Utgå från folkhalsomyndigheten.se, 1177.se och krisinformation.se. Tänk också på vilken information du delar vidare.
- Kom ihåg att situationen kommer att gå över.
Viktiga kontaktvägar vid tankar om självmord
Om du har tankar på att du inte vill leva längre är det viktigt att du söker hjälp, gärna hos din familjeläkare. Du kan ringa till Självmordslinjen på telefonnummer 90 101 varje dag klockan 06.00-24.00. Hit går det även att ringa om du har en närstående du är orolig för.
Du kan även ringa Röda korsets stödtelefon om du känner dig stressad eller oroad och vill prata med någon. Stödtelefonen är öppen måndag till fredag klockan 12.00-16.00. Alla samtal är anonyma, 0771-900 800.
Information in other languages
You can find information about covid-19 in other languages here krisinformation.se and here folkhalsomyndigheten.se.