Ny statistik visar hälsoläget i Västmanlands län
Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, visar att 71 procent av befolkningen i Västmanlands län har ett gott allmänt hälsotillstånd. Det är samma resultat som tidigare undersökningar 2018 och 2016. Svaren samlades in under feb-maj mitt under den pågående pandemin.
Stora skillnader mellan könen
76 procent av männen anger att de mår bra eller mycket bra jämfört med 66 procent av kvinnorna. Det innebär att skillnaden mellan könen ökar jämfört med 2018 då 68 procent av kvinnorna och 74 procent av männen upplevde god hälsa. Skillnader i hälsa finns också mellan andra grupper i samhället. Högst andel ohälsa uppger de som har lägst utbildningsnivå enligt Folkhälsomyndigheten.
Större andel litar på andra
Enkäten visar även resultat inom andra hälsoområden. 30 procent av invånarna i länet tycker inte att man kan lita på de flesta människor. Det är en förbättring med två procentenheter jämfört med 2018. Förbättringen förklaras av att en större andel kvinnor litar på andra 2020 jämfört med 2018. Tilliten i Västmanlands län är dock låg i jämförelse med andra län.
Tryggheten minskar
34 procent av befolkningen i länet anger att de ibland eller ofta avstår från att gå ut ensam på grund av rädsla. Det är en ökning jämfört med 2018. När det gäller trygghet är det mycket stora skillnader mellan könen. Mer än hälften av kvinnorna i länet anger att de ibland eller ofta avstår från att gå ut ensam.
Vårt arbete med regional utveckling
Statistiken från Nationella folkhälsoenkäten och andra undersökningar är viktiga verktyg i uppföljningen av det regionala utvecklingsarbetet. Det allmänna hälsotillståndet, tillit och trygghet är tre delmål som Region Västmanland har antagit i strategin för ett livskraftigt Västmanland med inriktning 2030.
Utbildning om psykisk ohälsa
Region Västmanland arrangerar utbildningen Våga prata om psykisk ohälsa för att öka kunskapen om psykisk ohälsa. Utbildningen genomförs vid två tillfällen och är till för dig som kan möta personer som mår dåligt i samband med den pågående pandemin.