Konstdygnet ”Värld i Träda” 1-2 oktober 2020
Tillsammans med konstnärer, forskare och filosofer gör vi en gemensam ansats att reflektera kring månaderna som förändrade världen. Hur kommer vi se tillbaka på tiden i påtvingad träda? Hur påverkas konstens ekosystem på längre sikt? Vad träder fram i ljuset efter krisen?
Årets konferens skulle ha arrangerats på Sörmlands museum. Under rådande pandemi kommer den istället att hållas digitalt med hjälp av Zoom och andra digitala plattformar.
Konstdygnet tar avstamp i Åsa Elzéns utställning Träda – Fogelstadgruppen och jord som visas på Sörmlands museum. Att lägga en åker i träda innebär att under en period låta den vila från produktion för att motverka utarmning av jorden.
När Elisabeth Tamm, som drev Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad i Sörmland under det tidiga 1900-talet, beställde en matta till biblioteket på gården ville hon att den skulle avbilda en åker i träda. Tamm såg trädan som ett praktiskt verktyg i jordbruket, men också som en politisk och psykologisk metafor för en tid som inrymmer möjlighet till eftertanke och återhämtning. Den historiska mattan går att se i utställningen. Då den blivit för skör att beträda har Åsa Elzén även skapat en ny version av mattan att samlas på och tänka utifrån. Trädan, i sin mångtydighet, problematiserar dagens fokus på framsteg och ekonomisk tillväxt som ligger till grund för normativ historieskrivning och pågående klimatkris.
Fyra residenskonstnärer
Med anledning av Covid-19 har arrangörerna valt hemmaresidenset som ett sätt att utveckla konferensen och ge regionala konstnärer möjlighet att fördjupa sig i årets tematik. Deras arbete presenteras digitalt under Konstdygnet.
Digital konferens
Under två dagar får du som deltagare ta del av föreläsningar, performance, workshops, samtal och mingel. Konferensen är i år helt kostnadsfri! Vi hoppas att det digitala formatet gör att fler får möjligheten att medverka och utbyta erfarenheter med varandra. Delar av programmet kommer att dokumenteras och tillgängliggöras på Sörmlands museums webbsida.
Exempel på föreläsare: Åsa Elzén, Laboratory for Aesthetics and Ecology (LAB), The Seed Box, Shaon Chakraborty, Louise Waite, Adam Wallenberg, Katia Krupennikova, Kristina Dryža, Anna Rispoli m fl.
Fullständigt program släpps i september.
Förberedelser och praktisk information
Tid: 1-2 oktober
Plats: Zoom och andra digitala plattformar. Vilka digitala verktyg som kommer att användas och hur du går tillväga informeras om till anmälda deltagare närmare konferensen.
Anmälan
Anmäl dig senast 21 september.
Om Konstdygnet
Konstdygnet (tidigare Utbildningsdygnet) är sedan 2011 ett årligt återkommande seminarium och mötesplats för konstnärer, curators, utställningsarrangörer med flera inom bild- och formområdet. Syftet är att stärka infrastrukturen inom konstområdet.
Konstdygnet arrangeras genom ett samarbete mellan främjandeverksamheterna inom bild och form i regionerna Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro samt riksorganisationerna Folkrörelsernas Konstfrämjande och Sveriges Konstföreningar. Värdskapet för Konstdygnet är ambulerande mellan de fyra arrangörslänen.