Filmstöd till västmanländska filmare
Årets sista omgång av Region Västmanlands filmstöd delas ut till sex olika filmprojekt.
Det handlar om filmer som behandlar vitt skilda ämnen i olika genrer som till exempel ett drama om sorgen att förlora en nära, en animerad film om att fastna i negativa tankebanor, en dokumentär om platserna bakom Tomas Tranströmers författarskap och en action-komedi om en avdankad ex-spion.
Den regionala filmverksamheten utlyser filmstöd till film tre gånger om året. Stödet kan gå till utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm med tydlig koppling till Västmanland. Bland upphovspersonerna bakom projekten som beviljades stöd finns både etablerade och nya filmskapare från olika delar av Västmanland eller med projekt med koppling till länet. Totalt inkom elva ansökningar, varav sex beviljades stöd.
Följande projekt beviljas bidrag
Sökande: Robin Widell
Projektets namn: En änklings kokbok
Beviljat belopp: 10 000 kr
Robin har under dom senaste åren jobbat med att skapa film inom allt ifrån dokumentärt till reklam. Han skriver, regisserar och klipper. Parallellt jobbar Robin med att lära ut att göra film på tärna folkhögskola. Robin brinner för berättandet, filmer som gärna känns och ligger nära honom själv men alltid med glimten i ögat och en humoristisk touché. ”En änklings kokbok” är en film där Robin jobbar med temat sorg och saknad i kombination med matlagning.
Sökande: Julia Dahllöf-Hinders
Projektets namn: SOLUM
Beviljat belopp: 7500 kr
Julia tog examen på Animationsakademien i början av sommaren. Det var där hon började skapa film och hon har hunnit göra två animerade kortfilmer och en vinjett, alla i stop-motion med handbyggda miljöer och karaktärer. Tidigare har Julia illustrerat och skulpterat, med animation kunde hon ta ett steg ytterligare för att ge liv åt sina idéer. ”SOLUM” är en animerad film om att känna sig fast och att fastna i negativa tankebanor, men den handlar även om droppen som får bägaren att rinna över och som skapar förändring.
Sökande: David Andersson
Projektets namn: Guy Manley
Beviljat belopp: 10 000 kr
David är född och uppvuxen i Västerås. Han har hållit på med film så länge han kan minnas och om han inte är ute och skapar film så ser han helst på film. Kärleken till filmen delar han med sin bror som han gör mycket film och musikvideos tillsammans med. I nuläget jobbar David på produktionsbolaget Prolounge i Västerås som främst fokuserar på reklamfilm, men han har alltid haft en plats i sitt hjärta för långfilm och kortfilm. Under åren har han tillsammans med sin bror och flera vänner skapat en hel del kortfilmer och deltagit i filmtävlingar, och nu står de inför sitt största projekt hittills! ”Guy Manley” är en action-komedi om en avdankad ex-spion som får ett sista uppdrag. Projektet är ambitiöst och utmanande med krav på mycket effekter och rekvisita.
Sökande: Gabriella Cederström
Projektets namn: Minnena ser mig
Beviljat belopp: 10 000 kr
Gabriellas väg till filmskapandet började tidigt med måleri, ömsom dikt- och novellskrivande (för skrivbordslådan och lokala utställningar). I takt med att hon började studera upptäckte hon Andrej Tarkovskijs filmspråk. Hon kände en omedelbar resonans med hans filmer, vilket väckte rotfasthet och mod i sitt eget filmskapande. Där fanns en plats för det konstnärliga uttryck som hon drömde om! Gabriella har tidigare arbetat med olika kortformat inom dokumentär och fiktion, med egna projekt och som medskapare till andras filmprojekt. ”Minnena ser mig” är hennes första långdokumentär. I filmen får vi följa resenären Adam Leckius som besöker platser som döljer sig bakom Tomas Tranströmers författarskap.
Sökande: Mobin Hozhabri
Projektets namn: The Host
Beviljat belopp: 10 000 kr
Mobin är filmregissör och manusförfattare. Han har studerat film i Iran i två år. Han har tidigare regisserat två kortfilmer och har inom filmarbetet provat på fler än 20 i olika roller som t.ex. kameraman, ljudansvarig, skådespelare, regiassistent, regissörskonsult mm. Just nu håller Mobin på att göra sin tredje kortfilm med titeln "The host". Ett drama som kretsar kring norm och bakgrund i mötet mellan människor i samband med en fotbollsmatch mellan Tyskland och Sverige.
Sökande: Thobias Hoffmen
Projektets namn: När vi blir unga
Beviljat belopp: 12 500 kr
Thobias är en manusförfattare/dramaturg/regissör född och uppvuxen i Västerås. Med meriter både inom film och TV, har han varit inblandad i allt från melodifestivalen, prisvinnande serier till biofilmer. Just nu är han aktuell som författare till film nummer tre i den nya Sune-trilogin och även med ett par avsnitt till ”Ambassadören" som nyligen hade premiär på viaplay. ”När vi blir unga” är ett nytt spännande projekt som Thobias just nu utvecklar. Historien rör sig kring förlåtelse och skuld samtidigt som den kretsar kring begreppen tid och rum.