Konsten i vården
Region Västmanlands konstsamling
Regionens konstinnehav har tillkommit genom ett kontinuerligt inköp sedan 1960-talet. Samlingen innefattar omkring 8000 verk bestående av målningar, fotografi, grafiska blad och textilier samt ett antal större fasta konstverk som skulpturer, mosaiker och emaljer.
Konsten beställs från utbildade och professionellt verksamma konstnärer och gallerister regionalt och nationellt. Vi arbetar med platsspecifika uppdrag i samband med ny- och ombyggnationer i samverkan med Regionfastigheters verksamhet. Vårt konstinnehav förvaltas i samverkan med Regionfastigheter och det genomförs regelbundna inventeringar.
Region Västmanland strävar efter att tillämpa enprocentregeln för budgetering av konstnärlig gestaltning vid ny-, till- och nybyggnationer.
Enprocentregeln är en statlig rekommendation sedan 1937 som innebär att 1 procent av investeringskostnader vid ny- till- och ombyggnation skall gå till konstnärlig gestaltning. Det medför att konstnärer får uppdrag och stöttar målen i Region Västmanlands kulturplan.
Toppbilden visar ett konstverk av Helen Ekholm.
Konst - Nytt akutsjukhus Västerås
Ett nytt akutsjukhus är under uppförande i Västerås och ska stå klart år 2029. Konsten i vården ingår i planeringen för och utformandet av det nya akutsjukhuset.
Akutsjukhuset Västerås - Region Västmanland (regionvastmanland.se)
Några exempel på konstverk
Jan Stenberg och Thomas Nordström, Lövverk, 2011
Lövverket hänger från 30 meters höjd i en vårdbyggnads atrium. Man ser det från patientrummens fönster och från rehabiliteringens övningsplatser. Mobilen Lövverk roterar sakta ett tiotal minuter varje timme och skapar med sin ro och ljusreflexer ett andrum. Jan Stenberg och Thomas Nordström bor och arbetar i Stockholm. De har fotograferat blad från ett sjuttiotal träd och bilderna har laminerats mellan tunna glasskivor.
Maria Koolen Hellmin, Livet! 2007
Verket är placerat utanför Västmanlands sjukhus huvudentré i Västerås. Livet! kan ses både som hälsans symbol och som del av landstingets logga. Skulpturen är gjord i lackerat gjutjärn och lyser med sin varma färg sommar som vinter. Maria Koolen Hellmin är född i Västerås, bor i Stockholm och har ateljé utanför Skinnskatteberg. Hon har varit verksam som lärare och professor på Konstfack och har flera konstnärliga gestaltningsuppdrag bakom sig. Lyhörd för de krav platsen ställer, är hon medveten om rummets och formens betydelse för socialt samspel och dynamik.
Ida Rosén, "Simsalasvimbimpin"
Ida Rosén Branzell har arbetat med Barnväntrummet till entréhallen i Västmanlands sjukhus Västerås. Den konstnärliga gestaltningen innehåller träskulpturer i forma av skyddande händer, en liten bro och en bil som barnen kan klättra på. På väggen flyger en fjäril och barnen kan kolla sin längd. En labyrint leder fram till väggmålningen. Att Region Västmanland servar befolkningen med transport och ambulans berättar två infällda teckningar med lekande möss i fokus.