Guldmisteln
Filmfestivalen är en årligen återkommande mötesplats för filmskapare, nya som etablerade. För att anmäla sin film krävs det att filmskaparen är bosatt och verksam i Västmanland, har genomfört inspelning i Västmanland eller har en stark anknytning till regionen.
Guldmisteln är även uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan. Filmare i åldern 16-26 år som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Västmanland kan kvalificera sig till Novemberfestivalen vid denna uttagning.
Läs mer på novemberfestivalen.se
Guldmisteln 2024
I år arrangeras filmfestivalen Guldmisteln den 1 juni på Forum i Köping. En fantastisk miljö att få se film, inspireras och mingla. Läs mer om årets tävlingsbidrag nedan. Följande tre kategorier kan man tävla eller visa i:
- Lättvikt (0 - 15 år)
- Mellanvikt (16-19 år)
- Tungvikt (20-26 år)
- 27+ (27 år och uppåt).
Program 1 juni 2024
13.00 Välkomna till Guldmisteln 2024
13.10 Tävlingskategori Mellanvikt och Tungvikt
13.40 Work In Progress Film Västmanland
14.10 Paus
14.20 Tävlingskategori 27+
15.20 Paus
15.30 Frida Kempff om att förverkliga sitt drömprojekt
15.50 Se vinnarfilmerna från filmfestivalen Frame i Sörmland och möt filmskaparna
16.15 Paus och mingel
16.45 Prisutdelning med årets jury
Läs mer om tävlande bidrag och programpunkter längre ned på denna sidan.
(observera att alla tider är ungefärliga och kan komma att ändras)
Regler
- Minst en av regissörerna bor, jobbar, studerar i eller har annan anknytning till Västmanland
- Filmerna delas in i fyra åldersklasser: Lättvikt under 16 år, Mellanvikt 16 - 19 år, Tungvikt 20 - 26 år samt 27+ från 27 år och äldre. Det är den äldsta regissörens ålder som avgör vilken kategori filmen tävlar och det är regissörens ålder vid filmens färdigställande som räknas
- Filmskaparen ansvarar för filmens innehåll. Det innebär att regissören har alla rättigheter till musik, bilder och filmklipp.
- Filmen får vara producerad i valfritt format. Eventuell inlämning till Novemberfestivalen sker dock som filmfilm.
Programpunkter
Mellanvikt (16–19 år)
Från en stygg flicka
Regi: Kerstin Wassberg och Ella Borglund
I vår animerade film får man se en tjej med mörka tankar och en oroande besatthet över en kille från hennes förflutna.
Tungvikt (20–26 år)
Löv som faller
Regi: Olle Strömne
En gymnasieelevs liv vänds upp och ner när han börjar festa och dricka alkohol.
Teddy & De tre trillingarna
Regi: David Andersson
Teddy & De Tre Tvillingarna är en komisk thriller, ännu en gång producerad på endast 24 timmar av det väletablerade västeråsbaserade filmkollektivet "NattKomik". På denna resa bevittnar vi ett familjedrama, orsakat av en fars eskapader som är obegripligt för barnen, där tre bröder som återförenas vid faderns begravning upptäcker en fjärde bror som har ärvt ALLT! Tillsammans planerar de en farlig hämnd fylld av spänning, humor och intriger.
To the River
Regi: Emil Alderstrand och Anton Velander
Det är en ung flicka som leker vid en flod och plaskar runt, men sen börjar hon se en liknelse av hennes dyrkare i floden, huvudet och hjärtat. Hon börjar gråta över att se hennes dyrkare och det gör att hjärtat darrar till av flickans stirrande.
27+ (27 år och uppåt)
Affekt
Regi: Sandro Khafor
En ung ambitiös, timid kampsportare kämpar för att förverkliga sin fulla potential, på en klubb med en hård kultur där han en dag möter en sedan länge rutinerad utövare som missbrukar sin ställning.
Arbetspalats
Regi: Matilda Wikingson
En kort film där 3d-scannade objekt och rum från en arbetsplats möter peppig musik.
Livet hos de sista munkarna
Regi: Robert Reinholdsson
Vi får följa med in i Östanbäcks kloster och få höra om deras tankar nu och i framtiden
Lead
Regi: Henrik Summanen
Indrivaren George får uppdraget att sova en natt i en gammal kista i ett övergivet hus. När han vaknar nästa morgon är det något som inte stämmer, och när uppdragsgivaren anländer uppenbarar sig en obehaglig sanning.
Ut till djurena
Regi: Matilda Wikingson
En kort dokumentär om att räkna djuren på gården, filmat en varm kväll i juni.
Can't touch this
Regi: Eline Hansson, Linnea Persson
I en värld där verkligheten förvrängs av ens egna rädslor och tvivel, följer vi en ung kvinna som kämpar med känslan av att vara fast i en isolerad bubbla av sinnesförvrängning. Hon vill bara vara fri. Men från vad?
Horder av Blod
Regi: Jonas Petersson
Horder av Blod är den första i en serie kortfilmer som berättar om Johani och hans kamp efter att ha blivit hemlös efter psykiatrireformen på 90-talet.
Programpunkter
Frida Kempff om att förverkliga sitt drömprojekt
Foto: Iris Kivisalu
Frida är regissören från Sala som har gjort ett flertal hyllade och prisade dokumentärfilmer, senast spelfilmen och långfilmsdebuten "Knackningar". Nu är det snart premiär för hennes stora drömprojekt, "Den svenska torpeden". Filmen är inspirerad av historien om Sally Bauer som fick trotsa sin familj och bryta sociala normer för att simma över Engelska kanalen. I ett samtal berättar Frida om det stora arbetet som ligger bakom förverkligandet av produktionen och vad i berättelsen som engagerade henne. Foto: Iris Kivisalu
Work in progress Film Västmanland
Shataw Anayati, Joel Wiklund Ekman och Svante Håkansson
Vi får möta skaparna bakom tre olika filmprojekt som genomförs med stöd av Film Västmanland. Hör om deras processerna att förverkliga sina filmberättelser som snart kommer nå publiken. Vi kommer även få ta del av exklusiva klipp från filmerna.
Projekt vi kommer få höra om:
- Roj - Shataw Anayati
När den förföljde 17-årige flyktingen Aten övertalas av den charmiga Zahid att följa med honom på en natt av äventyr, inser Aten att han flyr från mer än bara ett krig. - Min pappa är död - Joel Wiklund Ekman
Ett skilsmässodrama berättat från ett barns perspektiv. I filmen får vi följa sjuåriga Lo och hennes upplevelse av att pappan lämnar familjen. - Att piska hästar - Svante Håkansson
Som varje morgon är pappa först ner i stallet. Denna morgon har han ett gevär med sig och ett våldsdåd begås. Genom några scener får vi se dygnet som föranledde dådet. En kortfilm som undersöker hur våld går i arv.