
"Vi vill ge tillbaka till branschen"
Besöksnäringen är en naturlig mötesplats för människor med olika nationalitet och bakgrund. På Färna Herrgård välkomnar man för åttonde året i rad franska gymnasieungdomar in i verksamheten.

Elouise Montialoux, lärling Färna Herrgård:
"Jag går mitt tredje år på gastronomi- och hotellgymnasiet och gör min praktik här på Färna över sommaren. Det bästa med att jobba här är att alla kollegorna är vänliga och familjära. Ingen blir arg om man gör fel, då får man i stället konstruktiv feedback och gör bättre till nästa gång. Jag trivs bra här och lär mig massor."
Elouise Montialoux åkte till Sverige för sin praktik tillsammans med klasskompisen Clement och fick även sällskap av pojkvännen Matisse. Han var lärling på Färna Herrgård i Västmanland för två år sedan och är nu tillbaka och jobbar i köket över sommaren. Ett välbehövligt tillskott till personalstyrkan över högsäsongen, berättar Inga-Lena som är kökschef och sommelier på herrgården och ansvarig för ungdomarna.
Varför franska lärlingar?
Samarbetet startade som en del i ett utbytesprogram mellan Ullvigymnasiet i Köping och det franska gastronomi- och hotellgymnasiet École hôtelière Sacré-Coeur. När samarbetet mellan de båda skolorna upphörde valde Färna Herrgård att fortsätta ta emot de franska lärlingarna. Det fanns ingen anledning att sluta, menar Inga Lena.
"Det är så roligt att lära känna dessa personer. Att inspireras av deras vilja att lära, deras kultur och bakgrund. Praktikperioden är också ett bra tillfälle att sätta dem på prov för att se om vi kan erbjuda dem en anställning i framtiden”, berättar Inga-Lena. ”Att erbjuda praktik till unga personer är även ett sätt för oss att ge tillbaka och bidra till branschens framtid. Om inte vi får ta del av deras kompetens i framtiden får ju någon annan det."
Vad är viktigast för er när ni utformar en praktikperiod?
”Delaktighet. Att de får prova på grejer på riktigt. Vi lägger stor vikt vid att vi ska ha tid att handleda på ett sätt som gör att de verkligen lär sig nya saker och får utmana sig själva. Vår andra lärling Clement har till exempel fått förtroende att komponera vår lunchmeny på Frankrikes nationaldag, en fransk meny baserad på svenska råvaror såklart,” avslutar Inga-Lena med glädje.
Även om utbytet med den franska skolan är det mest etablerade internationella samarbetet på herrgården är det inte det enda. I höst kommer det till exempel en lärling från El Salvador. Det finns många möjligheter för hotell och restauranger att samverka med utbildningssystemet – såväl lokalt som internationellt. Färna Herrgård är ett bra exempel på en verksamhet med ett välfungerande system för utbyten och praktiktjänster där man lyckas forma, rekrytera och behålla attraktiv gastronomisk kompetens.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 14 juni 2022