Var f*n är kocken?
I skolan formas framtidens medarbetare. Samverkan kan se olika ut beroende på om den sker i grundskolan, gymnasiet, yrkeshögskolan eller universitetet. Men gemensamt är att att samverkan med branschen stärker kvaliteten på utbildningen och gör eleven bättre rustad för framtiden. En god samverkan är även en förutsättning för att branschen ska kunna rekrytera personal som möter företagens behov. Nu ringar vi in utmaningarna, tittar på goda exempel och stakar ut vägen framåt för en tryggad kompetensförsörjning i besöksnäringen. Konferensen består av ett digitalt föreläsarpass den 2 februari som följs upp av workshops under våren (inbjudan till workshops skickas ut separat).
2 februari 2022 8:30–12:00
Var f*n är kocken? – Samverkan för en tryggad kompetensförsörjning (digitalt)
Program
Incheckning i Zoom från 08:15
08:30 Välkommen! Hur går vi från ”vi bör samverka” till ”vi vill samverka”?
08:50 Utbildning för unga
Certifiering för bättre samverkan – Visita
För att stärka samverkan mellan gymnasieutbildningarna och branschen, höja kvaliteten och locka fler personer till utbildningarna har Visita tagit fram en ny certifieringsmodell. Projektledarna Heinz Glöckler och Johanna Schub presenterar möjligheterna och utmaningarna med kvalitetssäkringen.
Yrkestrainee – Handelskammaren Mälardalen
Gymnasial lärlingsanställning är en ny modern gymnasieutbildning där arbetsgivaren är med och formar framtidens medarbetare tillsammans med skolan. Men hur går det till i praktiken? Elise Fahlander, projektledare för "Yrkestrainee", berättar om utbildningsformen och projektet som drivs i Örebro län.
09:30 Paus
09:40 Goda exempel
Virginska gymnasiet i Örebro i samarbete med Elite Stora Hotellet
Sedan i höstas har elever på Hotell- och turismprogrammet på Virginska gymnasiet sina praktiska delar av utbildningen på Elite Stora hotellet i Örebro. Hotelldirektör Annika Lindkvist och rektor Linda Herou Meriloo berättar om satsningen.
Realgymnasiet i Linköping i samarbete med Nordic Choice Hotels
På Realgymnasiet i Linköping får eleverna lära sig yrket direkt på plats på hotellet, göra sin praktik där och får dessutom en jobbgaranti på sex månader efter examen. Linda Gerhardsson och Helen Lindquist från Realgymnasiet i Linköping berättar om hur samarbetet fungerar och varför fler skolor och företag borde satsa på lärlingsutbildningar.
10:20 Paus
10:40 Utbildning för vuxna
Hur ser systemet ut och vilka utbildningsformer finns?
Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet – samverkan nu och framåt
Universitetslektor Ute Walter berättar om Restaurang- och hotellhögskolans samverkan med arbetslivet.
Forma framtidens kompetens via Yrkeshögskolan
Yrkeshögskolan är en del i lösningen på besöksnäringens kompetensbrist. Inom yrkeshögskolan utbildas bland annat kökschefer, affärsutvecklare, hotel managers och food & beverage managers. Men hur går det till att starta en utbildning och hur mycket kan arbetsgivare påverka innehållet? Hur fungerar det med den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen (LIA)? Matilda Runeson från YrkesAkademin berättar om fördelarna med yrkeshögskola.
Är ett besöksnäringscollege vägen framåt för samverkan?
Besöksnäringscollege i Dalarna skapar samverkan mellan olika utbildningssamordnare och matchar och kvalitetssäkrar utbildningar utifrån besöksnäringens behov. Lena Flodin, utbildningsschef på YrkesAkademins yrkeshögskola och ledamot i styrelsen för BNC Dalarna, berättar om sina erfarenheter.