Västmanland utvalt: Forskning om människa–digital teknik i vården
Under tre år kommer forskare att studera hur människor och digital teknik samverkar inom hälso- och sjukvården i Region Västmanland, samt i tre andra europeiska länder. Målet är en hållbar modell för att införa ny teknik på arbetsplatser, inom såväl vård som andra områden.
Det finns många exempel på organisationer som infört ny teknik för att senare upptäcka att den snarare stjälpte än hjälpte. Därför kommer forskarna finnas nära vårdpersonalen för att observera och intervjua om vad som fungerar bra respektive mindre bra, säger Henrik Nilsson Drott, verksamhetschef, Vårdutveckling IT.
Taligenkänning, chat och sensorteknik
TechConect är ett EU-finansierat forskningsprojekt mellan universitet i Holland, Spanien, Irland och Sverige – Mälardalens universitet – med målet om skapa en skapa en modell för framgångsrikt införande av digital teknik i organisationer.
I Region Västmanland kommer man att studera tre områden:
-
Taligenkänning, till exempel för att omvandla intalade journalnoteringar till text.
-
Den digitala chattfunktionen för 1177, där patienter kan få hjälp att komma till rätt vård
-
Sensorteknik, till exempel för att känna av andningen på en patient under en röntgenundersökning så att andetagen kan samordnas med kameran för att få bilder med så lite rörelse som möjligt.
Studera hur tekniken påverkar arbetsbörda och kunskapsnivå
Förhoppningen är att forskningen ska kunna svara på några viktiga frågor: Hur påverkar tekniken de mänskliga resurserna? Vad händer med arbetsbördan, förflyttas den inom organisationen? Vad händer med kunskapsnivån hos medarbetaren – och får vi ut den effekt vi vill ha från de digitala tekniska lösningar vi inför? säger Henrik Nilsson Drott.
Även om forskningen är fokuserad på sjukvård är tanken att resultaten ska kunna ha betydelse för olika branscher.
Region Västmanland är ett forskningsobjekt för att bidra till kunskapshöjning på europeisk och global nivå. Men vi hoppas så klart att forskningsrönen även kommer vara direkt tillämpbara här, och bidra till att utveckla sjukvården för alla i Västmanland, avslutar Henrik Nilsson Drott.
För mer information:
Henrik Nilsson Drott ,verksamhetschef, Vårdutveckling IT
021-17 51 36
FAKTA OM TECHCONNECT:
-
Startade den 1 oktober 2024 och pågår i tre år.
-
Fallstudier och internationellt samarbete ska leda till en modell för hållbar teknikimplementering i olika organisationer.
-
Hinder såsom teknikmotstånd, dålig utbildning och bristande integration av tekniken ska identifieras.
-
Projektet ska leda till förbättrade metoder för utbildning, teknikdesign och arbetsprocesser.
-
Förutom Västmanlands sjukhus Västerås studeras sjukhus i Madrid, Dublin och Utrecht.
-
Finansieras via EU.