Prostatacancer: Pilotprojekt för kortare svarstider med hjälp av AI
Med hjälp av AI kommer prostatacancerprov kunna studeras snabbare och med högre precision än idag – vilket minskar tiden som patienten behöver vänta på svar. Det är målet med ett pilotprojekt som pågår i regionen till och med april 2025.
Ett vävnadsprov innehåller väldigt många celler, vilket gör manuell granskning både svår och tidsödande. Men eftersom en AI processar materialet fortare och med större precision kan en och samma patolog ge svar på fler prover på kortare tid. AI:n kan göra diagnostiken snabbare och mer standardiserad, men den ersätter inte människan. Patologen har fortfarande sista ordet när ett cancerprov bedöms, säger Csaba Miklos Kindler, överläkare på Patologkliniken och införandeansvarig för pilotprojektet.
Tydlig patientnytta
Tekniken kommer från Inify Laboratories, ett företag inom laboratorietjänst för cancerdiagnostik inom patologi, och tillämpas i ett avtalat pilotprojekt med regionen under perioden november 2024 – april 2025.
Vi är mycket glada över detta projekt som är ett ypperligt exempel på hur samverkan mellan olika delar i vårdkedjan kan ge tydlig patientnytta. I det här fallet regionens patologiavdelning, urologimottagning och Inify Laboratories, säger Katarzyna Rogoz, verksamhetschef för Laboratoriemedicin i Region Västmanland.
Enklare tolka provresultatet och planera behandling
Patologin i stora delar av västvärlden är pressad med ett omfattande uppdrag och begränsade resurser – vilket inte minst påverkar prostatacancerdiagnostiken. Liksom de flesta regioner i landet har även Region Västmanland svårt att uppnå målet för standardiserade vårdförlopp om besked till patienten inom elva dagar från undersökningstillfället. För urologimottagningen innebär försenade patologirapporter att tid måste läggas på att boka om patientbesök, men även för att försöka ta reda på när resultaten kan finnas tillgängliga.
Förutom de förkortade väntetiderna för patienterna ska det bli enklare för urologerna att tolka provresultatet och planera behandling. Och med garanterade svarstider kan urologin i Region Västmanland erbjuda patienten en tid för återbesök redan vid undersökningstillfället.
För mer information:
Katarzyna Rogoz, verksamhetschef, Laboratoriemedicin
Telefon: 021- 17 66 94
Csaba Miklos Kindler, överläkare, Patologkliniken, Laboratoriemedicin
Telefon: 021-17 59 09
FAKTA :
-
Pilotprojektet delfinansieras av Centrum för innovation, forskning och utbildning (CIFU) i Region Västmanland.
-
Pilotprojektet är en del av initiativet Innovationsnätverk Välfärd och Hälsa 2.0 som arbetar för att öka samarbetet mellan hälso- och sjukvård, kommunal omsorg, universitet, företag och civilsamhälle - med målet att bidra till en hållbar omställning av hälso-, sjukvård och omsorg.