Färre inhyrda sjuksköterskor och läkare stärker vården och ekonomin
Under 2024 har Region Västmanland kraftigt minskat användningen av hyrpersonal i vården. Jämfört med 2023 har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor och läkare minskat med 192 miljoner kronor. Åtgärden innebär både ekonomiska besparingar och en bättre kontinuitet för patienter och personal.
Vi har varit tydliga med att ekonomin måste komma i balans. År 2024 blev en viktig vändpunkt för att få en långsiktigt hållbar ekonomi, men vi har fortfarande mycket arbete att göra. Vi har även tagit viktiga steg framåt för att minska administrationen med bland annat färre i administrativ tjänst och fler digitala lösningar, säger Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande.
Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor har sjunkit med 51 procent och för inhyrda läkare med 23 procent. Minskningen är en del av det omställningsarbete som regionen genomför för att hantera det ekonomiska underskottet och samtidigt trygga framtidens vård genom nya arbetssätt. Ett annat exempel är att närvårdsteam nu finns i hela länet, vilket gör att fler patienter kan vårdas i hemmet i stället för på sjukhus.
Vi har styrt in sjukvården på en moderniseringsresa med ett tydligt mål: att sätta patienten i centrum. Under 2024 lyckades vi ta flera avgörande steg; vi fasade ut hyrpersonal, stärkte den medicinska kvaliteten och minskade trycket på slutenvården. Alla delar är väsentliga för att förbättra arbetsmiljön för personalen och säkerställa att patienterna får en trygg vård. Takten är hög och det krävs för att klara både ekonomin, kvaliteten och bemanningen, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistsjukvården.
Parallellt med arbetet för att få en god ekonomi har regionen tagit flera initiativ för att förbättra vårdens tillgänglighet och kontinuitet. Vårdcentralernas öppettider har förlängts och digitala vårdtjänster som 1177 direkt Västmanland har lanserats.
Vi stärker vårdcentralerna och jobbar för att du får träffa en läkare du känner till och som känner till dig. Vi stärker tillgängligheten för invånarna. Fler ska få hjälp snabbare och vården ska bli mer tillgänglig, oavsett var i länet man bor, säger Lina Eriksson (L), regionråd med ansvar för primärvården.
Ett axplock av det som hände i regionen 2024
- En ny operationsenhet öppnades i Sala för att korta väntetider för höft- och knäledsoperationer.
- Den nya digitala chatten, 1177 direkt Västmanland, infördes.
- Ett mobilt akutpsykiatriskt team bildades för att ge hjälp i hemmet, vilket minskar behovet av inläggning och tvångsvård. I akuta fall kan teamet följa med vid ambulansutryckning.
- Vårdcentralerna fick ett utökat akutuppdrag och förlängde öppettiderna med en timme varje vardag för fler akuta patientbesök.
- Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) underlättade för ungdomar och deras föräldrar att snabbare hitta rätt vård. BUP gör en snabb första bedömning för att sedan slussa vidare till rätt enhet.
- Ett pilotprojekt med AI-baserad radarteknik vid sjukhuset i Sala minskade antalet fallolyckor med 80 procent. Systemet läser av patienternas rörelser och larmar vid risk för fall.
- Regionen började sätta upp digitala hållplatsskärmar där resenärer kan få aktuell trafikinformation och möjlighet till uppläsning via talsyntes.
Läs hela årsredovisningen i handlingarna till regionstyrelsen den 8 april, ärende 19. Beslut om årsredovisningen fattas av regionfullmäktige den 29 april.
För mer information
Mikael Andersson Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande, 021-17 43 59
Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistsjukvård, digitalisering och kost, 021-17 40 55
Lina Eriksson, (L), regionråd med ansvar för primärvård, tandvård och habilitering, 021-17 50 90