”Tryggare, snabbare och säkrare ” De får vårdens utvecklingsstipendium
Närvårdsteam som ger färre akutbesök, nytt arbetssätt så fler barn kan få halsmandlarna opererade på hemmaplan – samt konsulterande kirurgsjuksköterska för mer patientsäker vård. De tre insatserna belönas med regionens utvecklingsstipendium 2024.
Det är tre olika förbättringsteam som i år får 20 000 kronor vardera av den totala summan på 60 000 kronor från Hälso- och sjukvårdsförvaltningens utvecklingsstipendium, vars syfte är att premiera insatser av genomförda förbättrings- och utvecklingsarbeten inom hälso- och sjukvården. Det kan handla om allt från utvecklade arbetssätt till rutiner och processer som skapar förutsättningar att arbeta säkert och effektivt. Eller insatser för att utveckla personalens lärande. Stipendieutdelningen sker vid regionfullmäktiges sammanträde den 12 november.
Sjukvården behöver ha högt tempo i utvecklingen för att samtidigt klara av tillgänglighet, ekonomi och bemanning. Stipendiemottagarna visar på stort engagemang vilket ger goda resultat, något vi alla ska vara stolta över, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistsjukvård.
Närvårdsteam – tryggare för svårt sjuka äldre
-
Kommun- och regionsamverkan i norra länsdelarna för en säker och trygg vård för svårt sjuka äldre samt patienter vid livets slut. Stipendiemottagare: Hela närvårdsteamet/Avancerad Hemsjukvård (region och kommun).
Färre patienter behöver vårdas på sjukhus tack vare att de tre kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg har fått tillgång till regionens mobila läkarteam och den palliativa bakjouren. Dessutom finns det en nästintill sömlös samverkan mellan hela teamet och sjuksköterskeverksamheterna i kommunernas hemsjukvård. Sedan närvårdsteamet startade 2023 visar patientenkäten att 87 procent av patienterna känner sig trygga och upplever sig få den vård de behöver i hemmet. Antalet akutbesök har minskat med 69 procent och ambulansresorna med 61 procent.
Genom den mycket goda samverkan mellan närvårdsteamet/AH-teamet och sjuksköterske-verksamheterna i kommunernas hemsjukvård är vården närmast sömlös för norra länsdelens mest sjuka invånare. Samverkan sker även med kurator, logoped och dietist från regionen samt arbetsterapeut och fysioterapeut från kommunen, säger Beate Kärrdahl Bedics, biträdande klinikchef Västmanlands sjukhus Fagersta.
Högflödessal – barn slipper opereras i andra regioner
-
Nytt arbetssätt för att operera halsmandlar så att fler barn kan behandlas i Västmanland i stället för i andra regioner. Stipendiemottagare: Öronmottagningen och Operationskliniken: Lisa Remahl, Diana Nikzad Moghbel, Rebecca Lindgren, Annika Mattson och Caroline Nilesteen.
Genom samarbete kring operation av halsmandlar i en så kallad högflödessal kan Öronmottagningen och Operationskliniken operera fler barn än tidigare. En särskild operationsplanerare optimerar schemat för att minska onödig tid mellan varje operation. Nya arbetssätt och välfungerande team motverkar den brist på operationssjuksköterskor som tidigare varit en broms för att fler barn ska kunna opereras på hemmaplan i stället för i andra regioner. Under perioden februari-mars opererades cirka 50 barn i högflödessalen – lika många som regionen skickade till Sophiahemmet i Stockholm under hösten 2023.
Jag är mycket stolt över den verksamhetsutveckling som ett team av personer från Öron-Näs-Halskliniken och Operationskliniken genomfört. Man har tagit lärdomar från arbetssätt vid en effektiv privat operationsverksamhet i Stockholm och kombinerat dessa med våra lokala förutsättningar, säger Johan Knutsson, verksamhetschef Öron-Näs-Halskliniken .
Konsulterande kirurgsjuksköterska – för patientsäkerheten
-
Förbättrad eftervård av opererade patienter tack vare konsulterande kirurgsjuksköterska. Stipendiemottagare: Kirurgkliniken; Elena Kolesnikova, Johanna Henriksdotter och Gustaf Sundin.
En konsulterande kirurgsjuksköterska har som uppgift att optimera och kvalitetssäkra vården för de kirurgpatienter som vårdas på någon annan klinik än kirurgkliniken. Därmed stärks patientsäkerheten eftersom kirurgsjuksköterskan har den specialistkompetens som krävs för exempelvis nyopererade patienter genom att ge stöd till patientansvarig sjuksköterska på mottagande avdelning. Förutom höjd patientsäkerhet är målet med uppdraget att förbättra vårdkvaliteten och minska vårdtiden.
Vi alla som jobbat med detta är jätteglada över att vårt utvecklingsarbete uppmärksammats. Vi tror på att sprida kunskap och jobba tillsammans för våra patienter, säger Sofia Andersson, enhetschef Kirurgkliniken.
För mer information:
Annsofi Blomquist
Utvecklare
Telefon: 021-17 59 76