Fler unga beroende: Snus och cigaretter som smakar frukt och godis
Nikotinprodukter med förrädisk smak och högre nikotinhalter har vänt flera decenniers minskad användning bland unga. Under Tobaksveckan den 18-24 november upplyser Hälsocenter i Region Västmanland om hälsoriskerna med nya nikotinprodukter som e-cigaretter och nikotinsnus, även kallat vitt snus.
Detta är strategiskt riktat mot en ny generation konsumenter som kanske aldrig tidigare använt tobaksprodukter. Det är en oroande utveckling som kan underminera de framsteg vi gjort i kampen mot tobaksbruk sedan 1980-talet. Trots skärpt lagstiftning för marknadsföring hittar producenterna genvägar till unga, till exempel via influencers i sociala medier, säger Emelie Löf, tobakssamordnare vid Hälsocentrum, Region Västmanland
Oroväckande nikotinberoende inför graviditet
Under det senaste året har andelen skolelever i Sverige som använt e-cigaretter ökat dramatiskt. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har 20 procent av eleverna i årskurs nio och 24 procent av gymnasieeleverna i årskurs två använt e-cigaretter den senaste månaden. Användningen av vitt snus, som kan innehålla mycket höga nikotinhalter, har också ökat markant, särskilt bland unga kvinnor.
Det är särskilt oroväckande med tanke på att allt fler unga kvinnor då ställs inför utmaningen att försöka bli av med ett svårt nikotinberoende inför en graviditet. Jag vet medelålders män som snusat i årtionden, men testat vitt snus och konstaterat att nikotineffekten är kraftig och slår till snabbt! säger Emelie Löf.
Det är en mycket viktig folkhälsofråga att lyckas mobilisera alla krafter för att vända den här negativa utvecklingen. Samhället har lyckats bryta tobaksbruket bland unga förut, och vi kan göra det igen, säger Richard Fallqvist (L), regionråd med ansvar för folkhälsofrågor.
Extra känslig hjärna under tonåren
Många tror att produkterna är ofarliga eftersom de framställs som tobaksfria och smakar gott. Ofta kommer de med smaker som jordgubb, mentol och godis, vilket lockar yngre användare. Men forskningen visar att nikotinämnet i sig kan leda till både fysiska och psykiska hälsoproblem.
Hjärnan är extra känslig under tonåren, och nikotin kan leda till omstruktureringar som ger problem som ökad oro och koncentrationssvårigheter. Men hjärnan kan troligtvis återhämta sig efter ett nikotinstopp, avslutar Emelie Löf.
Kontakt:
Emelie Löf
Tobakssamordnare, Region Västmanland
Telefon: 021-17 49 93
E-post: emelie.lof@regionvastmanland.se
FAKTA:
– Tobaksfria nikotinprodukter inkluderar e-cigaretter och nikotinsnus, där nikotinet oftast utvinns från tobaksplantan och innehåller smaksättningar som lockar unga.
– E-cigaretter värmer upp en vätska (e-juice) som kan innehålla nikotin och smaksättningar. De finns både som engångsprodukter och för påfyllning.
– Nikotinsnus (vitt snus) är små påsar som placeras mellan läppen och tandköttet, ofta med hög nikotinhalt och många smaker, särskilt populärt bland unga kvinnor.
– Risker inkluderar nikotinberoende, påverkan på hjärta och kärl, samt möjliga negativa effekter på psykisk hälsa och fosterutveckling.
– Marknadsföring och reglering har riktats mot unga, men sedan 2022 gäller åldersgräns på 18 år och hälsovarningar på förpackningarna.