Västmanland först i landet med biofeedbackhjälpmedel vid bäckenbottenbesvär
Det var hjälpmedelsnämnden som den 25 februari beslutade att biofeedbackhjälpmedel vid så kallad bäckenbottendysfunktion ska kunna erbjudas avgiftsfritt – efter behovsbedömning av en specialistförskrivare. Som specialistförskrivare räknas fysioterapeut/sjukgymnast med specialområde bäckenbottenrehabilitering, uroterapeut, tarmterapeut eller läkare.
Ljusdioder guidar genom träningen
Biofeedbackhjälpmedlet består av en apparat man kopplar upp sig mot, och som ger patienten en biologisk återkoppling för större möjlighet att övervaka och påverka det som normalt sker omedvetet i kroppen.
Genom att koppla upp sig till apparaten och göra vissa övningar, till exempel träna eller slappna av bäckenbottenmuskulaturen, så får man via ljusdioder omedelbar återkoppling på den egna insatsen. Det blir alltså lättare att träna bäckenbotten eller annan muskulatur mer effektivt och målinriktat, än om man själv skulle försöka övervaka övningarna utan hjälpmedel.
God evidens – men dyr utrustning
Forskningen stödjer behandlingen med biofeedback. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) bedömer i rapporten ”Behandling av urininkontinens”, att biofeedback kan ge effekt vid inkontinens.
Vanliga exempel på bäckenbottenbesvär är urin- och analinkontinens, förstoppning och tömningsbesvär, framfall, samt övriga smärt- och spänningstillstånd i bäckenbotten. Funktionsnedsättningarna kan ha orsakats av sjukdom eller skada, men det kan även handla om efterverkningar från till exempel förlossning, kirurgi eller strålbehandling.