Vaccination mot covid-19 i Västmanland
Vaccination kan hjälpa till att minska smittspridningen av covid-19 och därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.
Vaccinationsplanen för Västmanland är nu klar och innebär att det är regionen som sköter logistiken och genomförandet av vaccinationen. När de första vaccindoserna kommer till Sverige är det enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer de personer som riskerar bli allvarligt sjuka som kommer att erbjudas vaccin först.
Fas 1
-
Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen.
-
Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära dessa personer.
-
Nära hushållskontakter, dvs. vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör den riskgrupp som nämns i den första punkten.
I Västmanland handlar det om ca 15 000 personer. Samtliga inom den här gruppen kommer att få information när det är dags.
Arbetet med att tydligt precisera de grupper som kommer erbjudas vaccination i nästa steg pågår. Folkhälsomyndighetens rekommendationen om prioriteringar kan också påverkas av vilka vacciner som blir tillgängliga och hur vaccinerna fungerar.
Fas 2
-
Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först.
-
Personer som har genomgått en benmärgstransplantation, eller annan organtransplantation, och deras hushållskontakter.
-
Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.
-
Personer som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
-
Personer som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. De äldsta erbjuds vaccination först.
-
Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära de patienter och omsorgstagare som nämns i ovanstående punkter.
Fas 3
-
Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan).
-
Personer i åldern 60–64 år.
-
Personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan).
-
Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.
Tillstånd som innebär ökad risk för allvarlig covid-19:
-
Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
-
Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
-
Kronisk lever- eller njursvikt.
-
Diabetes typ 1 och typ 2.
-
Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
-
Downs syndrom.
Fas 4
- 18-59 år utan riskfaktorer.
Läs mer på Folkhälsomyndigheten.
Så många som möjligt, så snabbt som möjligt
Personer som bor på äldreboenden och de som är för sjuka för att lämna hemmet kommer att vaccineras på plats.
Övriga som tillhör riskgrupperna kommer att vaccineras på vaccinationssmottagningar i Västmanland. Alla som ska vaccineras kommer att få information om hur det praktiskt går till att boka sig. Man kommer kunna boka sig via 1177.se och via en särskild telefontjänst.
Vikten av att vaccinera sig
Målet med vaccinationen är att minska sjuklighet och dödlighet i befolkningen, genom att alla invånare i Sverige får ett skydd av vaccin. Vissa människor får ett så kallat direkt skydd genom att de själva vaccinerar sig, medan andra får ett indirekt skydd genom andras vaccinering. Hur målet kan uppnås avgörs av tillgången till vacciner och hur effektiva dessa är för olika målgrupper samt hur många som väljer att vaccinera sig.
När den praktiska planeringen i respektive vaccinationsfas är klar kommer det att kommuniceras.