Mathantverk och matproduktion i Västmanland
Temadagen Nära Västmanland 25 april berör oss som bor här i länet, både producenter och konsumenter av mat. Om vi efterfrågar och konsumerar mer mat som produceras här, ger det länets matproducenter större möjlighet till utveckling och tillväxt i sina företag.
Temadag 25 april om mathantverk och matproduktion i Västmanland.
Maten vi äter påverkar oss, klimatet och miljön. Temadagen tar oss genom flera olika perspektiv när det gäller matproduktion och matkonsumtion, från globala perspektivet till det lokala. Ett lokalt mathantverk är också en viktig del av länets besöksnäring.
Nära Västmanland berör oss som bor här. Om vi efterfrågar och konsumerar mer mat som produceras här i länet, ger det lokala matproducenter större möjlighet till utveckling och tillväxt i sina företag. Som konsumenter får vi mat som är producerat på ett hållbart sätt som avger mindre avtryck på klimatet.
Ett lokalt mathantverk bidrar till en kontinuitet och berättar en historia om hur vi tar till vara och hanterar våra råvaror, våra smaker och vår mat. Hantverket kring länets mat bidrar också till att göra besöksnäringens aktörer mer mångfacetterade och intressanta för besökare
- Lokala matproducenter, både stora och små bidrar till ett hållbart Västmanland, säger Henrik Wester, turismchef i Region Västmanland. - Som konsumenter får vi mat som är producerad på hemmaplan och som ger mindre klimatavtryck. - En ökad konsumtion och efterfrågan på lokal mat skapar förutsättningar för företagare i länet att bli långsiktigt lönsamma. - Det gör bra för hela länet och dessutom är det lokala mathantverket en viktig del av länets besöksnäring, avslutar Henrik.
Axplock ur programmet 25 april
- Paul Svensson, kock och matvisionär, talar om om klimatsmart mat, svinn, och hur våra matval påverkar omgivningen.
- Filmpremiär - ”Ett hållbart liv”. Om bonden från Kärrbo, Ulf Andersson och Najib Rezai, om livet på en lite annorlunda lantgård. (Se teaser till filmen i högersplaten på denna sida).
- Prisutdelning till ”Årets Matentreprenör 2018”.
- Lansering av boken ”Nära Västmanland – upptäck vår lokala mat!”
- Mat och mingel – prata och smaka dig runt av det som bjuds av den lokalt producerade maten. Kanske hittar du en ny favorit.
Moderator för dagen är Mats Svegfors, tidigare landshövding i Västmanland med ett stort intresse för mat och kunskap om länet.
Hela programmet finns här (länk)
Temadagen genomför av Slow Food Västerås i samarbete med Region Västmanland, Länsstyrelsen Västmanland och LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.