Trendbrott i kostnadsökningar för inhyrd vårdpersonal
Nu ger arbetet resultat – vi ska bli oberoende av inhyrd personal i vården och under 2017 togs viktiga steg mot målet.
Under drygt ett år har Sveriges landsting och regioner tillsammans arbetat för att minska beroendet av inhyrd vårdpersonal, för bättre kontinuitet och säkerhet för patienterna och bättre arbetsmiljö för personalen. SKL har nu sammanställt hyrkostnaderna för helåret 2017 och kvartal 4. För Region Västmanland innebär det två viktiga resultat.
- Ökningstakten för kostnader för inhyrd vårdpersonal dämpades kraftigt 2017, och avrundas till 0 % (snittet i landet ökar fortfarande).
- I kvartal 4 minskade hyrkostnaderna med 8 % (snittet i landet ökar fortfarande).
– Det är positivt att vi ser ett trendbrott. Vi är definitivt på rätt väg. Nu måste vi fortsätta arbetet för att minska kostnaderna, förbättra arbetsmiljön och därmed öka patientsäkerheten, säger Lena Johansson (S), regionråd.
2016 ökade hyrkostnaderna med 30 mnkr och 2017 var ökningen knappt 1 mnkr. Sett till kvartal har regionen minskat sina hyrkostnader både kvartal 3 och 4 år 2017. Bakom dessa siffror ligger en rad åtgärder inom hela hälso- och sjukvården, bland annat en ny arbetstidsmodell för sjuksköterskor och utbildningsinsatser.
Jobba med oss – se vilka lediga tjänster vi har just nu.
Psykiatrin vänder trenden för hyrläkare
Under 2017 lyckades psykiatrin rekrytera ett antal nya specialistläkare. Det syns också i årssiffrorna: kostnaden för inhyrda läkare i psykiatrin minskade med 6 % under 2017. Arbetet bakom detta har pågått sedan 2015.
– Vi mäter kostnaderna men i grunden vill vi hitta faktorer som ökar både tillgänglighet och kontinuitet i vården för våra patienter, och en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Anne-Marie Svensson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
– Att minska användandet av hyrpersonal är viktigt, för en fast personalgrupp kan tillsammans ge en säkrare vård. Säker vård och trygga medarbetare ger en god arbetsmiljö. Det syns inte direkt i ekonomiska tal men på sikt påverkar det även ekonomin.
Insatserna för att göra psykiatrin hyroberoende har fokuserat på allt från chefskap och att behålla och utveckla befintliga medarbetare, till särskilda insatser för att knyta nya specialistläkare till verksamheterna. Nyexaminerade specialistläkare erbjuds bland annat ett treårigt kompetenspaket. Satsningar på att skapa ett intresse hos medicinstuderande för psykiatrin har skett över tid. Det samlade arbetet börjar nu ge resultat.
Rapporten "Bemanningstrend kvartal 4 2017" finns i sin helhet på SKL.se (pdf).
För frågor om projektet, kontakta:
Lena Johansson (S), regionråd
021-17 46 42
Anne-Marie Svensson, hälso- och sjukvårdsdirektör
021-17 69 99
För frågor om resultaten inom psykiatrin, kontakta:
Christina Jogér, förvaltningsdirektör för Psykiatri, Primärvård och Habiliteringsverksamhet
021-17 62 60