Region Västmanland tar hem Guldpillret 2018
Utmärkelsen ska stimulera anställda inom sjukvården, apotekssektorn och forskarvärlden att hitta lösningar för bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador.
I år är det nionde året i rad som Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin och Apoteksmarknaden delar ut Guldpillret. Vinsten är ett stipendium värt 50 000 kronor.
Juryns motivering:
"Med ett imponerande helhetsgrepp har årets vinnare involverat en hel landstingsorganisation i kampen mot ett allvarligt samhällsproblem som vården själv orsakat. Det nya gränsöverskridande arbetssättet banar ny väg för hur man på bred front kan agera för att minska läkemedelsberoende till gagn för många utsatta patienter och har redan genererat mätbara resultat".
Att vara läkemedelsberoende är inte detsamma som att vara beroende av ett läkemedel för att lindra en sjukdom, till exempel att dagligen behöva ta insulin för att man har diabetes. Ett beroende innebär att man känner ett sug efter själva läkemedlet och får abstinens utan det.
Prisutdelning Guldpillret 2018. Foto: Pax Engström Nyström
Bakgrund Västmanlands processöversyn av vårdorsakat läkemedelsberoende
För alla tre läkemedelsgrupperna; opioider, bensodiazepiner och bensodiazepinbesläktade medel, minskar Västmanlands förskrivning mest i hela riket.
Förskrivning av opioider har minskat med 13,5% det senaste året. Det betyder en förflyttning från 5:e mest förskrivande till en 7:e plats vad gäller förskrivning av opioder.
Västmanlands förskrivning av bensodiazepiner har minskat med 13% det senaste året, dvs från den osmickrande 1:a platsen till en 2:a plats i riket vad gäller förskrivning av bensodiazepiner.
Förskrivning av bensodiazepinbesläktade medel har minskat med 9,5% det senaste året. Från en 6:e plats till en 11:e plats i riket.
Västmanland förskriver dock fortfarande mer än riket och behöver fortsätta arbetet med att minska förskrivningen för att nå rikets nivå.