Ambulanssjukvården Västmanland
Ambulanssjukvården Västmanland är en egen klinik som tillhör Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, område akutsjukvård.
Hos oss finns ambulanssjukvård, ambulansdirigering och en utbildningsverksamhet med prehospitalt kliniskt träningscenter. Vi ansvarar också för SMS-livräddning i regionen.
Här arbetar ambulanssjuksköterskor, specialistutbildade sjuksköterskor, sjuksköterskor, ambulanssjukvårdare, larmoperatörer, ambulansdirigenter, vårdutvecklare, verksamhetsutvecklare, mediepedagog, läkare, chefer och chefssekreterare.
Vi erbjuder en spännande arbetsplats med kollegor med hög kompetens och en arbetsmiljö som främjar lärande och kompetensutveckling.
Ambulanssjukvård
Vi har ambulansstationer i Fagersta, Sala, Köping och Västerås. Vi bemannar totalt 16 ambulanser dygnet runt, årets alla dagar.
Fokus i uppdragen ligger på behandling, god omvårdnad och medmänsklighet i patientmötet. Bedömning och behandling av patienten sker i hemmet, på skadeplats och under transport till vårdinrättning.
I din vardag möter du människor i olika åldrar och i olika situationer där din insats gör skillnad. På riktigt.
Sjukvårdens larmcentral
Vi driver ambulansdirigering i egen regi, det var vi först med i Sverige att göra.
Sjukvårdens larmcentral (SvLc) är ett samarbete mellan regionerna Västmanland, Uppsala och Sörmland. Vi besvarar 112-samtal och bedömer, prioriterar, larmar ut och dirigerar ambulanserna i regionerna.
Larmcentralen utgör en viktig funktion i den första kontakten med patienter i behov av ambulans. Larmoperatören är den första länken i vårdkedjan innan ambulansen når fram.
Larmoperatör
De som svarar på samtalen är larmoperatörer, som alla är legitimerade sjuksköterskor med minst tre års erfarenhet av akutsjukvård. Varje samtal resulterar i en bedömning, prioritering och åtgärd. Larmoperatörens uppgift är att hjälpa patienten till rätt vårdnivå med hjälp av ett unikt medicinskt beslutsstöd.
Larmoperatörerna kommer att hantera plötsliga och allvarliga situationer och kommunicera med personer som är upprörda eller chockade. De måste snabbt få en bild av vad som har hänt och kunna agera utifrån rådande omständigheter. I arbetet kommer de att hamna i situationer där de måste utföra flera saker samtidigt förutom att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt ska de kunna ge råd och instruera den hjälpsökande samtidigt som de löpande informerar ambulanspersonal.
Ambulansdirigent
Ambulansdirigenten ansvarar för att koordinera samtliga av länens ambulanser. Det innebär ett ansvar för att beredskapsläge upprätthålls i länen, att närmaste ambulans används vid prio 1-uppdrag och att samarbeta med andra myndigheter, exempelvis räddningstjänst och polis. Till sin hjälp har ambulansdirigenten en avancerad teknikplattform. Larmcentralen använder sig av det nationella kommunikationssystemet Rakel, vilket används både vid utlarmning av ambulanser och vid samverkan med räddningstjänst och polis.
Forskning och utveckling
Hos ambulanssjukvården bedriver vi forskning inom förhållandet mellan människa och teknik. Vi bedriver också utveckling, främst inom områdena tillgänglighet, kompetensutveckling och vårdutveckling. Resultatet förväntas bidra till vetenskapliga genombrott som ger förnyad kunskap och möjlighet till en säker vård med hög medicinsk kvalitet som begränsar och eliminerar vårdskador.
Det pågår också flera stora projekt, som klinisk utbildnings- och utvecklingsambulans (KUUA) som är en lärandemiljö och en testbädd för arbetssätt, hjälpmedel, digital teknik och utrustning.
Ett annat projekt är Prehospitalt mentorskap som handlar om stöd och lärande mellan medarbetare.
Utbildning och prehospitalt KTC
Vi har en egen utbildningsverksamhet med tillhörande prehospitalt kliniskt träningscenter (KTC). Här bedriver vi både intern och extern utbildning och övningar genom föreläsningar, simuleringar och praktisk träning, enskilt och tillsammans med andra professioner.
Exempel på utbildningar är PEPP (Pediatric Education for Prehospital Professionals), AMLS (Advanced Medical Life Support) och PS (Prehospital Sjukvårdsledning).
Rekrytering
När du söker anställning hos ambulanssjukvården och uppfyller grundkraven bjuder vi in till en testdag med intervju, fysiska tester och körtest. De fysiska testerna utgår från Aasa-testen.
Vid intervjun får du också möjlighet att träffa förtroendevalda för de fackliga organisationerna Vårdförbundet och Kommunal.
Vi genomför en individuell prövning av din erfarenhet och vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Vid anställning får du en sju veckor lång introduktionsutbildning. Du får också en handledare och en mentor.
Här kan du se hur våra fystester går till.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 15 december 2022